Társoldalunk:

A Force India nem nyereségvágyból szavazott a Manor ellen

2015.03.09. 15:15

Nem a Manor-Marussia csődje esetén felszabaduló pénzdíjra hajtottak, hanem a Marussia 2014-es autójának biztonsága aggasztotta a Force India vezetését, ezért szavazták le, hogy a megmenekülő brit istálló a tavalyi autójával álljon rajthoz.

Sok sikert kívánt a hétvégén visszatérő Manor-Marussia csapatnak Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese, miután egy hónappal ezelőtt megvétózták, hogy a csődből kilábaló kis alakulat a tavalyi autójával álljon rajthoz az idén. Ezt akkoriban sokan annak tudták be, hogy a Marussia eltűnésével a Force Indiának is jutna kb. 4 millió font a fennmaradó pénzdíjból, de Fernley szerint nem ez a lényeg.

„A pénz nem számít” – jelentette ki az Autosportnak. „Még ha el is osztanánk, akkor is csak egy sebtapasz lenne a problémáinkra. Nincs is semmi köze ahhoz, hogy így szavaztunk.”

Fernley szerint a Manorral szemben két fő kifogásuk volt. Az egyik, hogy a 2014-es autó nevezésével kompromisszumot kellett volna kötni a biztonság terén, a másik pedig, hogy akkoriban még nem kaptak átlátható információt a befektetőkkel kapcsolatban, és nem tudták, miből fogja finanszírozni a csapatot.

A Force India is csak az utolsó tesztre készült el új autójávalForrás: Sahara Force India/James Moy Photography

„A szabályváltozások 2014 és 2015 között szinte kizárólag biztonsági eredetűek, úgyhogy lényegében azt kérdezték, hogy ’hoznék egy műszakilag nem biztonságos autót, kivételt tennétek velem?’” – vélte Fernley, aki szerint az sem világos, hogy milyen hosszú időre kért volna felmentést a Manor.

A brit szerint a fentiek „komoly problémát” jelentettek, és szerinte mindenkinek tartania kell magát a szabályokhoz. „Tiszteletben kell tartanunk a Forma-1 irányításával kapcsolatos folyamatokat, mert ezek mindannyiunkat védenek” – jelentette ki. „A biztonság terén nem köthetünk kompromisszumokat, ha mégis, akkor arra valami iszonyú jó indokot kell találni.”

A döntés ellenére a Manor végül két tavalyi autót át tudott alakítani, hogy megfeleljenek az idei szabályoknak, így ott lesznek a hétvégi idénynyitón Melbourne-ben. A csapat befektetője az energiamágnás Stephen Fitzpatrick lett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!