Vágólapra másolva!
Provokálni akarta az ellenfeleket a Ferrari a nemrég nyilvánosságra hozott F1-es tanulmányautóval. Az olaszok csapatfőnöke szerint a ma érettségizőket jobban lekötik a videójátékok "menő" autói, mint az F1-es nagydíjak.

Gondolatébresztőnek szánta a Ferrari a Formula One Commission legutóbbi ülése előtt nyilvánosságra hozott tanulmányt, amely egy jövőbeli, de az aktuális szabályoktól nem teljesen idegen, együléses versenyautót mutatott be. Maurizio Arrivabene, a Ferrari főnöke szeretné, ha a többi csapat is elgondolkodna, hogyan lehetnének szépek a jövő F1-es autói.

„Az a koncepció egy provokáció volt, de nem rugaszkodott nagyon el attól, amit a jövőben elérhetünk” – jelentette ki Arrivabene. „A többi csapat is bemutatta a saját elképzelését, mert nem arról beszélünk, hogy ’az én autóm jobb a tiédnél, vagy mi hamarabb elkészítettük ezt a tervet, mint ti’ – ez balgaság lenne.”

Forma-1, Ferrari, koncepcióautó Forrás: Ferrari

„Minden csapatot fel akarok kérni, hogy álljon elő egy tanulmányautóval. Ezáltal megmozdíthatunk valamit. Ez a provokáció lényege. A fő üzenetünk, hogy ’próbáljuk felszabadítani a kreativitásunkat, és létrehozni egy gyönyörű autót’. Nem állítjuk, hogy mi voltunk az elsők, a másodikak, vagy hogy a miénk jobb. A status quót viszont örömmel elmozdítjuk.”

A játékokra figyelnek

A korábbi hírek szerint a Red Bull és a McLaren is készített terveket, de azok nem voltak ennyire látványosak, és nem is hozták nyilvánosságra őket. Néhány évvel ezelőtt Kazunori Jamaucsi, a Gran Turismo című konzoljáték atyja felkérte Adrian Newey-t, hogy kötöttségek nélkül tervezze meg az elképzelhető legjobb versenyautót, amit a játékban később ki is lehetett próbálni.

A sorozat legfrissebb részéhez már több autógyártó is készített látnoki sportautó-terveket, közöttük talán a Mercedes-Benz megoldása volt a legsikeresebb. Arrivabene úgy gondolja, hogy a videójátékok vizuális megjelenése veszélyt jelenthet az F1-re is, ezért fontos foglalkozni a jelenlegi autók külső megjelenésével is.

„Ha a jövőről beszélünk, a versenytársaink azok az autók, amelyek a videójátékokban szerepelnek. Ha megnézzük ezeket a kocsikat, fantasztikusan néznek ki, jól megtervezettek, menők” - vélte. „Kérdezzük csak meg erről a 18 éves srácokat, és a legvalószínűbb, hogy egy nagydíj megnézése helyett inkább egy óráig játszanak. Ez a mi egyik ellenfelünk. Az autók megjelenése nagyon, nagyon fontos.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!