Vágólapra másolva!
Hülkenberg és Pérez a barcelonai teszten csak egy-egy napot tölthet az autóban, miután a Force India a Mercedes tesztpilótájának is lehetőséget ad. Mallya biztos benne, hogy Wehrlein az F1-ben is sikeres lehet.

A Force India a többi csapattal együtt elutazott Barcelonába, a második előszezoni teszt helyszínére, de a 2015-ös autójukat továbbra sem tudják még bevetni. Az istálló az első teszthetet teljesen kihagyta, a héten azonban a tavalyi autójukon tesztelik majd az új fejlesztéseiket.

A napokban felmerült, hogy Barcelonában nem csak a két állandó versenyző, Nico Hülkenberg és Sergio Pérez vezethet majd, hanem a Mercedes tesztpilótája, Pascal Wehrlein is. Egyes források arról is beszámoltak, hogy a Force India akár mind a négy tesztnapon egy tesztpilótát vethet be, természetesen jelentős anyagi támogatásért cserébe.

A csapat végül szerdán jelentette be hivatalosan a barcelonai tesztre nevezett versenyzőit: Hülkenberg és Pérez mellett valóban szerepet kap Wehrlein is, a 20 éves német ráadásul több időt tölthet az autóban, mint a csapat versenyzői. Wehrlein az első és a harmadik napon vezethet, így Péreznek csak a péntek, Hülkenbergnek pedig csak a vasárnap jut a tesztelésre.

Wehrlein a Mercedes után a Force Indiát is kipróbálhatja Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Bár a hivatalos közleményben erről természetesen nincs szó, a Mercedes valószínűleg egy jelentős összeget ajánlott fel a Force Indiának azért, hogy a tesztpilótájuk tapasztalatot gyűjthessen, bár Toto Wolff szerint a visszajelzései az indiai csapatnak is hasznosak lesznek. A Force India csapatfőnöke, Vijay Mallya is örül, hogy a DTM 2014-es idényében egy győzelemmel a 8. helyen záró Wehrlein kipróbálja az autójukat.

„Pascal egy nagyon izgalmas fiatal tehetség, aki már megmutatta, hogy a legmagasabb szinteken is sikeres tud lenni" – nyilatkozta Mallya a németről, aki tavaly az abu-dzabi teszten már vezethette a Mercedes autóját. „A Mercedes tesztpilótájaként egyértelmű, hogy a Forma-1 felé vezet a karrierje. Biztos vagyok benne, hogy a teszt mindkét fél számára hasznosnak bizonyul majd. Ez a döntés azt is mutatja, milyen szoros a kapcsolatunk a motorszállítónkkal, a Mercedes-Benzzel."

Palmer egy napig tesztelhet

Nem Wehrlein lesz az egyetlen tesztpilóta, aki autóba ülhet Barcelonában: a Williams már korábban bejelentette, hogy csütörtökön Susie Wolff vezet majd, a Lotus pedig a GP2 tavalyi bajnokát, Jolyon Palmert fogja bevetni. Az istálló megerősítette, hogy a 24 éves brit – aki idén a Lotus hivatalos tartalékversenyzője lesz – pénteken vezeti majd az E23-ast. Maldonado csütörtökön és szombaton ülhet autóba, ezért Grosjean csak az utolsó napon viheti pályára a Lotust. A francia egyébként Jerezben is kevesebbet tesztelhetett, mint Maldonado, miután a Lotus az első napot kihagyta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!