Vágólapra másolva!
A pálya elnöke szerint a következő években még nincs szükség egy harmadik közel-keleti nagydíjra, mert az arab futamok káros hatással is lehetnek egymásra. Nem árulta el, hogy megvétózhatják-e a katari versenyt.

A legutóbbi hírek szerint Katar egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Forma-1-es futamot rendezzen. Az FIA közel-keleti régiójának elnökhelyettese, a katari Nasser bin Khalifa al-Attiyah nemrég úgy nyilatkozott, már csak „néhány részlet megbeszélése és a hivatalos aláírás" hiányzik ahhoz, hogy az arab ország a versenynaptár része legyen, és akár 2016-ban megrendezhetik az első nagydíjukat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Katar a már meglévő, többek között a MotoGP mezőnyét is vendégül látó Losail pályán rendezné-e meg a versenyt, hiszen korábban egy utcai pálya létrehozásáról is szó volt. Elképzelhető azonban, hogy az országnak még éveket kell várni a Forma-1-es versenyre, Bahrein ugyanis továbbra is ellenzi, hogy újabb közel-keleti futammal bővüljön a versenynaptár.

Már korábban is felmerült, hogy Bahrein megvétózhatja a katari versenyt, állítólag ugyanis – első közel-keleti rendezőként – 2004-ben ígéretet kaptak Bernie Ecclestone-tól, miszerint a jövőben csak az ő beleegyezésükkel adnak rendezési jogot a térség többi országának. Azt elfogadták, hogy 2009-től Abu-Dzabi is versenyt rendezzen, de a Katari Nagydíj érkezését még túl korainak tartják.

Bahreinben 2004 óta rendeznek F1-es nagydíjat Forrás: AFP

„A Forma-1 kultúrája a Közel-Keleten is egyre jelentősebb, a tíz évvel ezelőtti debütálásunk óta ezt folyamatosan láthatjuk" – mondta a bahreini pálya elnöke, Salman bin Isa Al-Khalifa a Crash.net-nek. „Az Abu-dzabi Nagydíjat szívesen láttuk 2009-ben, mert egyértelmű volt számunkra, hogy nem kell rivalizálnunk velük. Mi az idény elején rendezünk versenyt, Abu-Dzabi pedig a végén. A mi nagydíjunk ráadásul a közel-keleti közönséget célozza meg, Abu-Dzabi viszont a külföldieket is vonzza. Ezért mindkét versenynek természetes helye van az F1-ben."

Az elnök nem biztos benne, hogy az arab térség „készen áll" egy harmadik F1-es futam debütálására. „Egyelőre még csak találgatni tudunk arról, hogy milyen lenne az új verseny, és miben különbözne a miénktől" – mondta. „Mivel azonban egyre nagyobb az érdeklődés a sport iránt, a távolabbi jövőben mindenképpen szívesen látnánk őket."

Al-Khalifa arról nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni, hogy Bahreinnek valóban van-e vétójoga a katari verseny ellen. „Ahogy az egy promótertől elvárható, mi is rendszeres párbeszédet folytatunk a kereskedelmi jogok tulajdonosával, és számos témáról tárgyalunk" – mondta. „Arról nem szeretnénk beszélni, hogy pontosan milyen ügyekről van szó, hiszen ez egy magánbeszélgetés."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!