Társoldalunk:

Egyelőre az idővel fut versenyt az új Red Bull

2015.01.28. 09:09

Minden eddiginél rövidebb idő alatt építi meg az idei autójának első példányát a Red Bull, de Christian Horner biztos benne, hogy időben elkészülnek a vasárnap kezdődő teszt előtt. Az RB11 még mindig Adrian Newey munkájának eredménye.

Vasárnap reggelre, közvetlenül az idei első teszt kezdetére időzítette a Red Bull az idei autójuk, az RB11 bemutatását. A zsinórban aratott négy világbajnoki cím után tavaly a második helyre kényszerülő istálló az utolsó pillanatig fejlesztette a 2015-ös modellt, és Christian Horner elmondása szerint kedden még „teljes erőbedobással” dolgoztak az első példány megépítésén.

„Ez minden bizonnyal a legrövidebb gyártási- és összeszerelési időszak az elmúlt tíz évünk során” – jelentette ki a csapatfőnök. „Hihetetlen, hogy a gyárban mit meg nem mozgattunk eddig, de még így is sok teendőnk maradt vasárnapig.”

A brit menedzser a sietség ellenére optimistán tekint előre, hiszen a tervezés során minden szükséges határidőt tartani tudtak, és az egy évvel ezelőtti, viszontagságos teszteknél az idén mindenképpen jobb szereplésre számít.

Newey az idei Red Bull fejlesztésében még aktívan részt vettForrás: AFP

„Az első tavalyi tesztnél remélhetőleg nem lehet rosszabb a helyzet” – mondta. „Úgy emlékszem, akkor körülbelül négy kört tettünk meg négy nap alatt, miközben az autónk vagy megállt a pályán, vagy kigyulladt valahol. A tavalyihoz képest az idei téli időszak sokkal jobban alakult. Tudjuk, hogy hol van a mérce, és mit kell elérnünk.”

Ez még Newey autója

A Red Bull tavaly jelentős szervezeti átalakuláson ment keresztül. Sebastian Vettel távozása mellett az elmúlt évek sikerszériájának alapembere, Adrian Newey is úgy döntött, hogy a háttérbe húzódik, és a Red Bull technológiai projektjeire kezd koncentrálni az F1-es fejlesztések felügyelete mellett. Az idei autójuk tervezéséből azonban még aktívan kivette a részét.

„Adrian hozzájárulása kicsit kisebb volt, de még mindig erősen látható a kéznyoma ezen az autón” – szögezte le Horner, aki megerősítette, hogy az RB11-est lényegében Newey tervezte. „Ő is ott lesz a (jerezi) teszten. Mostanában körülbelül 50-50%-ban osztja meg az idejét az F1 és a többi projekt között, de Adrian munkaidejének fele igencsak jelentős. Szorosan rajta tartotta a szemét azon is, hogy mi történik a motorfejlesztés terén.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!