Vágólapra másolva!
Nagyon különbözik az idei Force India eleje a korábbi autóikon látott megoldásoktól, mutatott rá a csapat technikai igazgatója a Mexikóvárosban tartott évadnyitó rendezvényükön. 

Látványos bemutatóval indította az évet a Force India. A mexikóvárosi Soumaya múzeumban a csapat eredetileg csak az autó új külső megjelenését tervezte leleplezni, de a kiállított modellen új megoldások is megfigyelhetők voltak.

„Az autó eleje nagyon eltér mindentől, amit korábban fejlesztettünk" – nyilatkozta Andrew Green, a Force India technikai igazgatója. „Az újratervezéssel rengeteg dolgunk volt a tél során, mivel a szabályok jelentős veszteségeket okoztak a leszorítóerő terén, és azon dolgoztunk, hogy ezt a teljesítményt vissza tudjuk nyerni."

A csapatfőnök Vijay Mallya elmondta, hogy a legnagyobb kihívást a tavalyi autó elkészítése jelentette a jelentős szabályváltozások miatt. Az indiai üzletember elismerően beszélt a mezőny legjobbjának tartott Mercedes erőforrásról, és magabiztosságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a stuttgarti márka terméke az idén is a legjobb lesz, „még, ha ezt nem is lehet mindig biztosra venni."

A bemutatott autón már az idei orr volt - katt a galériához! Forrás: Sahara Force India/James Moy Photography

Mallya azt is kiemelte, hogy az idei szezon jelentős változást hoz a szélcsatornák felhasználása terén. Az FIA az idei évtől már csak egy helyszín használatát engedélyezi, ezért a Force India úgy döntött, hogy a saját létesítménye helyett a Toyota kölni szélcsatornáját használja a továbbiakban, ahol 60%-os méretarányú, tehát az eddigi 50%-osnál pontosabb modellekkel dolgozhatnak. Ez nagyobb nyomást és munkaterheket ró a dolgozókra.

Spanyolország új kezdet lesz

A bemutató után Green elmondta, hogy csak néhány napja kezdték meg a kölni szélcsatorna használatát, így a munka első gyümölcseire még hónapokat kell várni. Ez is közrejátszott abban, hogy a Force India nem az új autójával készül a február 1-én kezdődő jerezi tesztre.

„A 2015-ös szezon elejétől a végéig fejlesztéseket fogunk készíteni az autóhoz" – ígérte. „Az első jelentős csomag az európai szezon kezdetére várható, olyan újítások lesznek ezek, amelyek már kizárólag az új szélcsatornában készülnek."

Az aerodinamikai tesztek terén tapasztalható megszorításokra reagálva a silverstone-i csapat az év végén bővítette a számítógépes áramlástani szimulációkat (CFD) végző részlegét is, ami jelenleg már a szabályok által megengedett maximális kapacitással működik, árulta el Otmar Szafnauer, a csapat ügyvezető igazgatója.

Mexikó a középpontban

A bemutató helyszínválasztásának oka, hogy elsősorban Sergio Pérez kapcsán egyre több mexikói szponzor csatlakozik a Force Indiához, a közép-amerikai ország ráadásul idén visszatér a versenynaptárba is. Vijay Mallya természetesen üdvözölte a csapat partnereit és a megújult arculatot.

„Ez a tavaly bemutatott, korszerű megjelenésünk továbbfejlődése, amely a csapat gyarapodását, a mellénk szegődött világmárkákat mutatja be. Nagyon tetszik az ezüst feltűnése az autón, mert karcsúbbá, agresszívabbá teszi, és biztos vagyok benne, hogy a rajongók is szeretni fogják. Csapatunk hagyományos színei továbbra is a megjelenésünk részei maradnak, de alaposan modernizáltuk őket."

A rendezvényen természetesen a két pilóta, a hazai kedvenc Sergio Pérez és Nico Hülkenberg is részt vett. Pérez örült, hogy 12 éves kora óta tartó pályafutása során az idén először hazai pályán is versenyezhet majd, és úgy vélte, a mexikóvárosi futam az eredménytől függetlenül élete legemlékezetesebb hétvégéje lesz. Szurkolóinak azt ígérte, hogy "1000%-os teljesítményre" fog törekedni a Force India újabb dobogós helyeinek érdekében, bár elismerte, hogy ezeket igen nehéz lesz elérni.

Hülkenberg legalább a csapat tavalyi eredményeit szeretné megismételni a 2015-ös szezon során. Ő úgy vélte, a Force Indiának ehhez mindene adott, ezek után már rajtuk, versenyzőkön múlik, hogy sikeresek legyenek. Az idén a Le Mans-i 24 órás versenyen is induló pilóta rendszeresen a pontszerzők közé szeretne jutni, ami a 2014-es szezon első futamain sikerült is neki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!