Vágólapra másolva!
A kormány is támogatja az elképzelést, de a nagydíj megvalósításához a bahreini rendezők beleegyezésére is szükség lenne.

A következő években újabb közel-keleti helyszínnel bővülhet a Forma-1-es versenynaptár, miután Katar ismét jelezte, hogy futamot szeretne rendezni. A 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát is elnyerő ország már számos nemzetközi sporteseménynek adott otthont, és a technikai sportok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, 2008 óta MotoGP versenyeket is rendeznek a Losail versenypályán.

Korábban arról volt szó, hogy a Forma-1-es futamot is erre a pályára vinnék, de a katariak új ötlettel álltak elő: az újonnan tervezett városban, Lusailban utcai versenyt rendeznének. Az arab államot vezető emír már a projekt mögé állt, hiszen a Forma-1 jó reklámot jelentene a foci-vb döntőjének is otthont adó városnak. Az FIA alelnöke, Nasser Khalifa Al Attiyah elmondta, a kormány minden támogatást megad a versenynek, amelyre legkorábban 2016-ban, de inkább 2017-ben kerülhetne sor.

Tavaly Katarban rendezték az FIA díjkiosztó gáláját Forrás: AFP

A katari verseny mellett szólhat, hogy az ország az elmúlt hónapokban szorosabbá fűzte a kapcsolatát az FIA-val: tavaly itt tartották a szövetség hivatalos díjátadó gáláját, és az FIA-elnök Jean Todt kérésére a közlekedésbiztonsági programjukat is támogatják.

Bahrein megakadályozhatja

Korábban felmerült, hogy a Katari Nagydíj létrejöttét Bahrein megvétózhatja, ők ugyanis évekkel ezelőtt megállapodtak Bernie Ecclestone-nal, hogy egy ideig nem lesz újabb verseny a Közel-Keleten. A bahreini pálya vezérigazgatója, Salman bin Isa Al Khalifa sejk elmondta, hivatalosan nincs vétójoguk, de bízik Ecclestone ígéretében. Szerinte a Forma-1 nagyura csak akkor adna rendezési jogot Katarnak, ha ebbe Bahrein is beleegyezne.

„Ecclestone úrról tudni kell, hogy nagyra becsüli a barátságot. Értékeli, hogy nálunk volt először F1-es verseny a Közel-Keleten" – mondta Al Khalifa, aki szerint még nem jött el az ideje, hogy a térségben újabb futamot rendezzenek. „Szerintem erre még nem állunk készen."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!