Vágólapra másolva!
A Toro Rosso bejelentette, hogy a Formula Renault 3.5 idei bajnokát, Carlos Sainz Jr-t szerződtette Max Verstappen csapattársaként a 2015-ös szezonra. Jean-Eric Vergne korábban a Twitteren árulta el, hogy az idei 22 megszerzett pontja ellenére távozik a faenzai csapattól.

Nem tudta megtartani a versenyzői ülését Jean-Eric Vergne, aki 2012 óta volt a Toro Rosso versenyzője, és tavaly még a Red Bull egyik helyére is esélyesnek számított. A francia pilóta helyzete már a nyár folyamán romlott, amikor 2015-re Max Verstappent szerződtették a csapathoz, bár miután kiderült, hogy Sebastian Vettel távozásával Danyiil Kvjat kerülhet a Red Bullhoz, egy ideig úgy tűnt, Vergne mégis maradhat.

A hírek szerint e mellett érvelt a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost is. A Red Bull vezérkara viszont a 20 éves Carlos Sainz Jr-t választotta, aki a vállalat tehetségkutató programjának tagjai közül elsőként nyerte meg a bajnoki címet a Formula Renault 3.5-ben. Ralilegenda édesapja nyomdokait követve Sainz 2010 óta versenyez formulaautókkal, megjárta a Formula BMW, a Formula Renault 2.0, és a Forma-3 különböző kategóriáit, mielőtt az idén, pályafutása során először bajnokságot nyert a Formula Renault 3.5-ben.

Carlos Sainz Jr. váltja Vergne-t a Toro Rossónál Forrás: Red Bull

"Végigkövettem, ahogy Carlos feljebb lépeget a jumior kategóriákban, és közben folyamatosan fejlődik, míg végül az idén megérdemelten megszerezte a WSR bajnoki címét" - mondta Tost. "De emlékszem arra a napra is, amikor 2013-ban tesztele az STR8-as Silverstone-ban. Engem és a mérnököket is nagyon meglepett akkor a gyorsaságával és az érett hozzáállásával."

A karrierje kezdete óta a Red Bull támogatását élvező Sainz a Caterhamnél korábban tesztelő Roberto Merhivel volt csatában a WSR idei bajnoki címéért, de a magyarországi hétvégét kivéve általában honfitársa fölé tudott kerekedni. A nyár folyamán úgy tűnt, hogy Verstappen szerződtetése elzárhatja előle az F1-be vezető utat, a Hungaroringen azonban az Origo GPHíreknek azt mondta, bízik benne, hogy a bajnokság megnyerése új lehetőségekhez segítheti hozzá.

"Nagyon sikeres szezont teljesítettem a World Series by Renault-ban, és már alig várom, hogy megtegyem a következő lépést a Forma-1-be" - ismerte el most. "A következő hónapok során keményen fogok dolgozni az alapozáson, hogy amikor Jerezben megkezdődik az első teszt, felkészülten ülhessek be a pilótafülkébe."

Sainz szerződtetésének hátteréről az F+1 Blogon részletesen is beszámoltunk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!