Vágólapra másolva!
Szerinte a Forma-1-es csapatoknak nem szabadna „koldulniuk”, ha a Caterham önerőből nem tud elindulni Abu-Dzabiban, akkor nincs is ott helyük. Nem érti, hogy a kisebb istállók hogyan kerülhettek ilyen helyzetbe.

Bernie Ecclestone szerint „katasztrófa", hogy a csődbiztos keze alatt működő Caterham közösségi finanszírozás útján próbál eljutni az idény utolsó versenyére, az Abu-Dzabi Nagydíjra. A megszűnés szélére került istálló csődbiztosa, Finbarr O'Connell pénteken elindított egy honlapot, ahol bárki pénzt ajánlhat fel az istálló javára. A cél az, hogy egy héten belül összegyűjtsenek 2,35 millió fontot, így részt vehetnének az idényzárón.

A Caterham szombat délutánig már több mint félmillió fontot összegyűjtött, Ecclestone-nak azonban egyáltalán nem tetszik, hogy adományok útján próbálják eljuttatni az istállót Abu-Dzabiba. „Majd a rajongók eldöntik, hogy ezt akarják-e" – mondta Ecclestone. „Talán lesznek, akik pénzt fektetnek az istállóba."

„Személy szerint én úgy gondolom, hogy ez katasztrófa. Nincs szükségünk koldusokra – ha valaki nem engedheti meg, hogy a Forma-1-ben versenyezzen, akkor máshová kellene mennie" – jelentette ki a Forma-1 nagyura. „A pókerben is el kell hagynom a termet, ha nincs annyi pénzem, hogy a többiekkel játsszak."

Ecclestone hozzátette, nem érti, hogy egyes istállók miért költenek több pénzt, mint amennyit megengedhetnek maguknak. „Nem tudom, mit csinálnak a pénzükkel" – mondta. „Nem én költöm el ezeket az összegeket – mi csak odaadjuk nekik a pénzt."

Ecclestone elítéli a Caterham kezdeményezését Forrás: AFP/Tobias Hase

Szerinte az a baj, hogy mindegyik csapat a győzelemre akar törni, ezért erőn felül költekeznek. „Az összes csapat nyerni akar. De néhány csapatnak több pénze van, és azt el is költik – ilyenkor a kisebb istállók is úgy érzik, hogy többet kell költeniük" – magyarázta.

„Néhány évvel ezelőtt – vagyis inkább néhány száz évvel ezelőtt – nekem is volt egy istállóm. Annak megfelelően működtettem a csapatot, hogy mennyi pénz állt a rendelkezésünkre, és meg is nyertük a világbajnokságot" – utalt a Brabhamre. „Ők azonban nem ezt csinálják – úgy tűnik, nem értik meg, hogy valakinek utolsónak is kell lennie."

Nem adhatnak pénzt

Néhány napja felmerült, hogy a Forma-1 többségi tulajdonosa, a CVC Capital Partners 100 millió fontot ajánlhat fel az anyagi gondokkal küzdő három istállónak, a Saubernek, a Force Indiának és a Lotusnak. Ecclestone azonban pénteken tagadta, hogy erre sor kerülhet.

„Ezt nem tehetjük meg" – mondta. „Az egyetlen megoldás az lenne, hogy a többi csapat beleegyezik a pénzdíjak megosztásába. Ők majdnem egy milliárdot kapnak, ezért talán lemondhatnak néhány fontról."

A Lotus tulajdonosa, Gérard Lopez azonban továbbra is bízik benne, hogy a CVC-től érkezik majd a segítség. „Nem tudom, miért ne történhetne meg – a CVC is elfogadta a javaslatot" – nyilatkozta. „Tudjuk, mire van szükségünk, és már ki is dolgoztuk a tervet. Most kell érvényre juttatnunk, hiszen a Forma-1-ben soha nem történik meg az, amit késleltetnek."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!