Társoldalunk:

Marussia: Nem igaz, hogy Bianchi nem lassított

2014.10.15. 11:13

A csapatot „sokkolták és feldühítették” azok a sajtóban megjelent elszigetelt tudósítások, amelyek szerint a Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedett Jules Bianchi nem lassított le a sárga zászlók alatt, és a rádión is gyorsabb vezetésre kérték.

Éles hangú közleményben utasította vissza a Marussia azt a vádat, hogy Jules Bianchi nem lassított a Japán Nagydíj során, amikor a 44. körben, egy dupla sárga zászlós szakaszon kicsúszott, és nagy sebességgel egy másik autót mentő munkagépnek csapódott. A csapat azt is tagadta, hogy a baleset előtt gyorsabb haladásra ösztönözték volna a versenyzőt.

A Marussia közleménye szerint „Jules lassított a dupla sárga zászló alatt. Ez egy cáfolhatatlan tény, amit a telemetriai adatok is bizonyítanak, ezeket a csapat átadta az FIA-nak. Az október 10-én, Szocsiban megtartott FIA sajtótájékoztatón Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója megerősítette, hogy a csapat átadott ilyen jellegű adatokat, amelyeket ő maga is megvizsgált, és Jules valóban lassított."

A versenyzők az Orosz Nagydíj rajtja előtt együtt szorítottak BianchinakForrás: AFP/Valdrin Xhemaj

A szóban forgó sajtótájékoztatón Whiting azt mondta Bianchiról: „Tényleg lassított, de nem mindegy, mennyire." A nem hivatalos GPS-adatok azt mutatták, hogy 213 km/ó-s maximális sebességet ért el a kicsúszása előtti pillanatokban, míg ugyanott egy körrel korábban 218 km/ó-val hajtott.

Nem sürgették

A brit-orosz csapat azt is tagadta, hogy a baleset előtt a rádión arra utasították volna Bianchit, hogy vezessen gyorsabban, miután az őt üldöző Marcus Ericsson közeledni kezdett hozzá. A csapat szerint ilyen üzenetet nem küldtek a versenyzőnek, és ezt az FIA előtt is bizonyították.

„A Jules és a csapat közötti teljes rádióforgalom hanganyagának másolatát, és egy arról készült írásbeli átiratot is átadtunk az FIA-nak. A hanganyag és az átirat alapján elég nyilvánvaló, hogy a baleset előtt a csapat egyszer sem ösztönözte Jules-t arra, hogy gyorsabban vezessen, és olyan megjegyzést sem tett, ami azt sugallta, hogy így kellett volna tennie" – áll a közleményben.

A Marussia reményét fejezte ki, hogy az állásfoglalás révén sikerül tisztázniuk a zavart keltő értesüléseket, és továbbra is Bianchi, illetve családja támogatására tudnak koncentrálni, ami jelenleg az elsődleges szempont számukra.

A francia versenyző tovább küzd

Jules Bianchi édesapjának nyilatkozata után a Marussia a fiatal versenyző egészségi állapotával kapcsolatban is közleményt adott ki. E szerint „a szuzukai baleset következtében számos orvosi kihíváson kellett felülkerekedni, és a helyzet továbbra is rendkívül nehéz a Jules által elszenvedett diffúz axonális agyi károsodás miatt."

A közlemény kitér rá, hogy Bianchi és családja „hihetetlenül nehéz" kilenc napon van túl a baleset óta, és a 25 éves francia versenyző továbbra is a Mie kórház intenzív osztályán fekszik Jokkaicsiben. A család ismét köszönetet mondott a rajongóknak és a kollégáknak az őt támogató üzenetekért.

„Különösen a Szocsiban megrendezett Orosz Nagydíjon látott tiszteletadás és a szeretet számos megnyilvánulása jelentett sokat Jules szüleinek, a rokonoknak és a barátoknak, akik szintén ott vannak a kórházban" – írja a közlemény.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!