Vágólapra másolva!
Úgy véli, mindenképpen érdemes lenne legalább megvizsgálni a változtatás lehetőségét. Vettel szerint a nyitott pilótafülke különlegessé teszi a formaautós kategóriákat.

Fernando Alonso szerint érdemes lenne újra elgondolkozni a zárt pilótafülkék bevezetésén, még akkor is, ha Jules Bianchi baleseténél ez sem jelentett volna megfelelő védelmet. A védettebb pilótafülkék ötlete időről időre felmerül a Forma-1-ben, és a mérnökök szerint technikai akadálya már nincs a módosításnak. A napokban kiderült, hogy a Technikai Munkacsoport tavaly októberi ülésén komolyan megvitatták a zárt pilótafülkék kérdését, de esztétikai okokból végül elvetették az elképzelést.

Alonso szerint Bianchi balesete ismét rávilágított arra, hogy a versenyzők feje manapság is mennyire védtelen, ezért mindenképpen érdemes lenne újra foglalkozni a gondolattal – bár elismeri, hogy a francia pilóta esetében a zárt pilótafülke sem garantálta volna egyértelműen a biztonságot. „Azzal a véleménnyel értek egyet, hogy újra foglalkozzunk az üggyel, és legalább a tesztelés szintjén próbáljuk ki az ötletet" – mondta.

„2014-et írunk – már megvan hozzá a technológiánk, és láthattuk, hogy a repülőgépeken és sok más járművön már sikeresen alkalmazták ezt a megoldást" – vélekedett a kétszeres világbajnok. „Az elmúlt néhány évben minden súlyos balesetben a versenyzők feje sérült meg. Ezen a területen valószínűleg még javíthatunk a biztonságon."

Alonso szerint érdemes lenne tesztelni a védettebb pilótafülkét Forrás: AFP

Alonso szerint számos esetben védelmet nyújthatna a zárt pilótafülke vagy egy erős bukókeret. Példaként a 2012-es Belga Nagydíj rajtbalesetét is felhozta, ahol Romain Grosjean felemelkedő autója kis híján eltalálta a sisakját. „Valószínűleg meghalhattam volna az első kanyarban, ha az autó 10 centivel közelebb került volna a fejemhez" – mondta. „Ha a rendelkezésünkre áll a megfelelő technológia, akkor én semmiképpen nem zárnám ki a védettebb pilótafülkék bevezetésének lehetőségét."

Vegyes érzések

A 2009-es Magyar Nagydíjon súlyos fejsérülést szenvedett Felipe Massa elmondta, teljesen egyetért Alonsóval. „Az én balesetemnél tökéletes lett volna. Jules esetét nem tudom megítélni" – mondta zárt pilótafülkéről a brazil, akinek a Hungaroringen egy rugó találta el a sisakját.

Sebastian Vettel viszont elismerte, nem tudja eldönteni, hogy örülne-e a drasztikus változásnak. „Vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban" - mondta. „A Forma-1 kezdete óta mindig nyitottak voltak a pilótafülkék – ez is különlegessé teszi a sportunkat. Másrészt viszont, ahogy Fernando is említette, számos tényező szól amellett, hogy megvizsgáljuk a zárt pilótafülkék lehetőségét."

Jenson Button hasonlóan érez, mint Vettel – szerinte „nyilvánvaló", hogy a módosított pilótafülke bizonyos baleseteknél nagyobb védelmet nyújtana, ugyanakkor óriási változást jelentene a Forma-1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!