Bianchi állapota továbbra is kritikus, de stabil

Jules Bianchi baleset
Szuzuka, 2014. október 3. Jules Bianchi kocsijánál mentők, miután a Marussia francia versenyzője súlyos balesetet szenvedett a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíján a szuzukai pályán 2014. október 5-én. (MTI/EPA/Jamamura Hirosi)
Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre lélegeztető gép segítségére szorul Jules Bianchi, aki a vasárnapi Japán Nagydíj 44. körében szenvedett súlyos balesetet. A francia pilótát eddig egyszer műtötték meg, állapota még hétfő délután is kritikus, de stabil. Az intenzív osztályon kezelik.

Cáfolta a francia sajtó korábbi értesüléseit a Sky Sports hétdő délelőtti tudósítása Jules Bianchi állapotával kapcsolatban. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Marussia fejsérülést szenvedett pilótáját eddig már kétszer megműtötték, és önállóan lélegzik, de a legfrissebb hírek szerint jelenleg nem ez a helyzet.

„Egyelőre nem kaptunk hivatalos tájékoztatást a kórháztól, de úgy értesültem, hogy Jules állapota nagyon súlyos, továbbra is az életéért küzd" – jelentette Craig Slater, a Sky Sports riportere.

„Megerősíthetem, hogy sajnos nem lélegzik önállóan, úgy tudom, hogy továbbra is a lélegeztető gép segítségére szorul. Azt is megerősíthetem, hogy második műtéti beavatkozásra egyelőre nem került sor. Úgy tudom, egy operáción esett át, Japán idő szerint este 11 óra körül, azóta pedig az intenzív osztályon fekszik" – mondta Slater.

Bianchi egy munkagépnek csapódott a 7-es kanyarnál Forrás: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

A brit sportcsatorna szerint a Bianchit kezelő Mie kórház új fejlemény esetén ad tájékoztatást a francia versenyző állapotáról, de ez nem várható azelőtt, hogy Bianchi szülei megérkeznének Japánba, magyar idő szerint hétfőn délután. Értesülések szerint útközben mintegy hétórás késedelmet szenvedtek, de már odaértek a kórházba. A Sky Sports hétfőn délután az FIA orvosi főnökére hivatkozva azt közölte, hogy a szerencséltlenül járt francia állapota továbbra is kritikus, de stabil.

A Marussia közleményben mondott köszönetet a Bianchit támogató üzenetekért, és egyértelművé tette, hogy a család kéréseit tiszteletben tartva fogja kommunikálni az állapotával kapcsolatos információkat.

„Jules mellett a családja a legfontosabb számunkra. Ezért türelmet és megértést kérünk az állapotával kapcsolatos tájékoztatással kapcsolatban. Mindent a Jules-t kezelő Mie Egyetemi Kórházzal együttműködve fogunk kommunikálni, amikor helyénvalónak tartjuk" – áll a csapat Facebook-oldalán megjelentetett közleményben.

A Marussiánál versenyző Bianchi a vasárnapi Japán Nagydíj 44. körében egy munkagépnek ütközött versenyautójával, amikor az egyre nedvesebbé váló pályán megcsúszott a Dunlop kanyarban, és a bukótérben eltalálta azt a munkagépet, amely az egy körrel korábban ugyanott kiesett Adrian Sutil Sauberjét próbálta elszállítani.

A pályának azon a szakaszán pontján dupla sárga zászlók voltak érvényben, de a Safety Car csak Bianchi balesete miatt lépett a pályára, mielőtt a futamot a 46. körben leállították. A Magyar Nagydíj versenyigazgatójaként dolgozó Faluvégi Péter az Origo GPhírek-nek azt mondta, a tévében látottak alapján a versenyirányítás nem hibázott, a mentés rendje megfelelt a normális protokollnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!