Vágólapra másolva!
A vezérigazgató Sergio Marchionne szerint a csapatnál mielőbbi változásra van szükség, a jelenlegi eredményeket elfogadhatatlannak tartja. Montezemolót is megdorgálta a Monzában tett nyilatkozatáért.

A Ferrarival 1993 óta először fordulhat elő, hogy egyetlen versenyt sem nyernek az idényben, miután az idei szezon első 13 futamán mindössze két dobogós helyet sikerült szerezniük. Az istálló múlt hétvégén a hazai versenyén, az Olasz Nagydíjon is leszerepelt: Fernando Alonso műszaki hiba miatt kiesett, Kimi Räikkönen pedig csak a 9. helyen ért célba. Az olaszok ráadásul a konstruktőri bajnokságban is veszítettek egy helyet, és már csak a 4. helyen állnak.

A gyenge szereplést már a Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne sem hagyta szó nélkül, egy hétfői sajtótájékoztatón fejezte ki az elégedetlenségét. Noha a monzai hétvégén elterjedt, hogy a csapat elnökét, Luca di Montezelomót eltávolítják a Ferrari éléről, Marchionne tagadta, hogy a vállalat mindenképpen vezérváltásra készülne. Abban azonban biztos, hogy „valamit meg kell javítani" az istállónál.

„Az egy dolog, hogy sikeresek vagyunk az autóink eladásában" – mondta az olasz újságíróknak. „Azonban a tevékenységünk lényeges részét képezi az is, hogy a Forma-1-ben egy győztes Ferrarit tudjunk felmutatni."

A Fiat vezérigazgatójának nem tetszett Montezemolo monzai nyilatkozata Forrás: AFP

„Ez vitathatatlan állítás, és teljesen egyértelmű, hogy továbbra is ez a célunk" – tette hozzá. „Más helyzetet egyszerűen nem tudunk elfogadni. Nem akarom azt látni, hogy a versenyzőink a 7. vagy a 12. helyen érnek célba – az ilyen eredmények sem engem, sem a Fiatot nem érdeklik."

Dorgálás az elnöknek

Marchionnénak az sem tetszett, hogy Montezemolo Monzában kijelentette: csak rajta múlik, mikor távozik a Ferrari éléről. „Jó barátok vagyunk, de én saját magamról sem állítottam volna olyasmit, mint amiket ő mondott" – mondta a vezérigazgató. „Fontos embernek tartom magam, de tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy én is a vállalat szolgálatában állok."

„Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy a szabályok felett állok, vagy fontosabb vagyok a vállalat és a vezérigazgatója között fennálló kölcsönös függőségnél. Ez egyszerűen ostobaság lenne" – tette hozzá Marchionne, aki sejtelmesen annyit tett hozzá, hogy „senki sem nélkülözhetetlen."

A vezérigazgató szerint Montezemolo kitűnő gazdasági eredményeket tud felmutatni a Ferrari élén, de ennél többre van szükség. „A győzelem is ugyanilyen fontos" – jelentette ki. „Az elmúlt hat évben pokolian küszködtünk, pedig nálunk versenyeztek a legjobb pilóták."

A Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci Monzában elárulta, már tudja, az istálló milyen úton térhet vissza a Forma-1 élére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!