Vágólapra másolva!
Kénytelenek voltak csökkenteni az autó leszorítóerejét, hogy ellensúlyozni tudják a Renault motor teljesítménybeli hátrányát. Már négy verseny óta követik ezt a filozófiát, de csak a Magyar Nagydíjra értették meg jobban a beállításokat.

A Red Bull Daniel Ricciardo révén megszerezte idei második győzelmét a Magyar Nagydíjon, pedig az előző versenyek képe alapján nem ők tűntek a második legerősebb csapatnak a Mercedes után. Az Auto Motor und Sport kiderítette, hogy az RB10 erős hungaroringi tempója nagyrészt egy újfajta beállítási szemléletnek köszönhető, ami arra épül, hogy az autó leszorítóerejét csökkentették, így ellensúlyozva a Renault motor erőhátrányát.

"Ez gyengíti a köridőket, de legalább már nem vagyunk annyira sebezhetők az egyenesekben. Ezzel a motorral nem tehetünk egyebet" - nyilatkozta Adrian Newey a német szaklapnak.

A Red Bull feljavult az új szemlélettel Forrás: Farkas Péter (Origo)

A Red Bull már az Osztrák Nagydíj óta követi ezt a filozófiát, de eleinte küszködtek azzal, hogy megfelelően tudják kezelni a gumikat az új beállításokkal - az autó ugyanis sokat csúszkált a kanyarokban a kisebb tapadás miatt. A nehézségek megoldása csak a negyedik versenyre sikerült. A csapat úgy saccolja, hogy a Renault motorja körülbelül 60-80 lóerővel gyengébb, mint az etalonnak számító Mercedes erőforrása, és becslésük szerint a gyártó leghamarabb a következő év közepére dolgozhatja le a lemaradását.

Christian Horner csapatfőnök magasztalta Ricciardót is, aki nem kis meglepetésre a legtöbb pontot gyűjtötte a Mercedes pilótáit leszámítva. "A magával hozott lelkesedés hasznára vált mindenkinek. Ez nagyon jót tett a csapatnak, főleg a nehéz időszakokban" - mondta Horner az Autosportnak. "Daniel csodálatos munkát végzett, felülmúlta minden várakozásunkat. Valószínűleg még a sajátjait is."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!