Vágólapra másolva!
A müncheni bíróságról szabadult üzletember azt állítja, csak azért rendezte 100 millió dollár kifizetésével a vesztegetési ügyet, mert nem akart októberig tárgyalásokra járni. Újra teljes gőzzel végezheti a munkáját a Forma-1-ben.

Bernie Ecclestone pere kedden zárult le a müncheni bíróságon, miután megegyezett az ügyészséggel 100 millió dollár kifizetéséről. A Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési ügyben folytatott eljárás ezzel úgy ért véget, hogy Ecclestone nem minősül bűnösnek, de ártatlannak sem, hiszen a bíró ítélethozatal nélkül zárta le végleg az esetet.

Az ügy rendezése természetesen megosztotta a közvéleményt, hiszen sokak szerint Ecclestone a büntetéstől tartva egyszerűen kivásárolta magát a perből. A hírek szerint azonban a bíró éppen azért fogadta el, hogy a 100 millió dollár kifizetésével pontot tegyenek az ügy végére, mert az április óta tartó tárgyalások alatt nem találtak érdemi bizonyítékot Ecclestone ellen, és a tanúvallomások is inkább az ő helyzetét segítették. A Forma-1 nagyura is biztos benne, hogy felmentették volna, ha kivárja a tárgyalás végét.

„Jó és rossz oldala is van annak, ami történt – a jó az, hogy többé-kevésbé felmentettek, hiszen az ügyészség nem igazán tudott felhozni ellenem semmit" – mondta a Press Associationnek, majd hozzátette, „sok pénzt megspórolhattam volna", ha várt volna októberig. „Ezért kicsit idióta voltam, amiért így rendeztem az ügyet – nem is a bíróval egyezkedtem, hanem az ügyészekkel. De az a lényeg, hogy vége ennek az egésznek, és minden rendben van – ezzel elégedett vagyok."

Túl sok időt pazarolt el

Noha Ecclestone biztos volt abban, hogy nem ítélik el, elmondása szerint elege lett az évek óta húzódó ügyből. „Három és fél éve emiatt bosszankodtam, utazgattam, ügyvédekkel találkoztam, és Isten tudja, még mit csináltam... Jó érzés, hogy végre pontot tettünk az ügy végére" – magyarázta. „Hetente két tárgyalást rendeztek, és ez októberig így ment volna. Ha az ember közben különféle üzleteket irányít, nem könnyű megoldani ezt a helyzetet, hiszen folyamatosan az ügyvédeimmel kellett tárgyalnom."

Ecclestone szabad emberként távozhatott a müncheni bíróságról Forrás: AFP

A 83 éves üzletember elmondta, egyelőre nem viselte meg túlságosan a per, de „rossz lett volna még három ilyen hónapot átélni." Az utolsó tárgyalás után egyenesen Londonba utazott, hogy gőzerővel nekiálljon a Forma-1 irányításával kapcsolatos munkáinak, hiszen ezt állítása szerint „kicsit elhanyagolta" az utóbbi időben. „Eddig hetente két napot elpazaroltam, de most visszatérhetek ahhoz, amit valójában csinálnom kell" – utalt az F1 ügyeinek intézésére.

Az F1 élén maradna

Ecclestone egyébként természetesnek tartja, hogy rekordmennyiségű pénzt kellett fizetnie az ügy korai lezárásáért, hiszen az összeget a vagyona alapján állapították meg. „Kicsit szerencsétlen helyzet, hogy ennyit kell fizetnem, de az még szerencsétlenebb lenne, ha nem lenne ennyi pénzem" – jelentette ki. „Szerintem jól kitalálták ezt a kapitalista rendszert."

Noha az utóbbi hetekben egyre erősödtek azok a híresztelések, melyek szerint a Forma-1 tulajdonosa, a CVC Capital Partners mindenképpen szeretne megszabadulni Ecclestone-tól, a brit megerősítette, hogy továbbra is a kezében tartja a sportágat. „Ezentúl ráadásul újra heti öt napot szánhatok az F1 irányítására, nem csak hármat, és továbbra is fennáll a sportág felvásárlásának lehetősége" – mondta az Expressnek.

A 100 millió dollár 99 százalékát egyébként a német állam kapja meg, a maradék 1 millió pedig egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekeket támogató jótékonysági szervezethez kerül.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!