Vágólapra másolva!
Ecclestone ügyvédje megerősítette, hogy 100 millió dollár kifizetésével rendezhetik az ügyet. A pénzt a bajor tartomány kapja majd, versenypályát építhetnek belőle.

Úgy tűnik, valóban lezárulhat idő előtt a Bernie Ecclestone ellen Németországban zajló per, miután az ügyvédje megerősítette, hogy a Forma-1 nagyura 100 millió dollár kifizetéséről egyezkedik a müncheni ügyészséggel. Ecclestone korábban 25 millió eurót ajánlott fel azért, hogy lezáruljon az ellene zajló eljárás, az ügyészség azonban ennek négyszeresét kérte tőle. A felek a hírek szerint végül 100 millió dollárban egyeztek meg, és az Independent úgy tudja, akár már kedden pontot tehetnek az ügy végére.

Ecclestone pere április óta zajlik a müncheni bíróságon. Azzal vádolják, hogy a Forma-1 legutóbbi tulajdonosváltásakor, 2006-ban kenőpénzt adott Gerhard Gribkowsky-nak, a Bayern LB nevű bank kockázatelemzőjének, aki cserébe alábecsülte a bank F1-es részesedésének értékét. A vád szerint ennek köszönhetően lett az új tulajdonos a CVC Capital Partners, amely garantálta Ecclestone-nak, hogy az F1 élén maradhat. Gribkowsky-t már el is ítélték a kenőpénz elfogadásáért, az eddigi tárgyalásokon azonban több tanú is Ecclestone-nak kedvező vallomást tett.

Nincs bizonyíték

A hírek szerint az ügyészség arra számított, hogy Gribkowsky tanúvallomása bizonyítékot szolgáltat majd Ecclestone ellen, a német azonban a várakozássokkal ellentétben nem állította azt, hogy kenőpénzként fogadott el 44 millió dollárt a Forma-1 nagyurától. „Soha nem tettem fel magamnak ezt a kérdést. Még ma is haragszom magamra emiatt" – válaszolta Gribkowsky a bíróságon arra a kérdésre, hogy milyen címen kapta a pénzt Ecclestone-tól. Az ügyészség ezután állítólag lemondott arról, hogy döntő bizonyítékot találnak a 83 éves üzletember ellen, ezért zárhatják le idő előtt a peres eljárást.

Úgy tűnik, Ecclestone ártatlanul kerülhet ki az ügyből Forrás: AFP

„Úgy tűnik, valóban sikerült rendeznünk az ügyet" – erősítette meg Ecclestone ügyvédje, Sven Thomas is. „A kifizetésre kerülő összeg nem bizalmas, 100 millió dollárról egyezkednek." Thomas hozzátette, az összeget Bajorország kapja majd, és reményei szerint egy új versenypályát építenek belőle. „Én ezt fogom nekik javasolni – egy szép pályát kellene felhúzniuk."

Az F1 élén maradhat

Thomas hozzátette, a 100 millió dollárt kifizetésével a per jogerősen lezárulna, és ebben az ügyben már soha nem vádolhatnák meg újra Ecclestone-t. Az üzletember pedig értelemszerűen ártatlanul kerülne ki az ügyből, hiszen az ártatlanság vélelme mindaddig fennáll, amíg be nem bizonyítják a vádlott bűnösségét. Ez lehetővé tenné, hogy Ecclestone az F1 élén maradjon, bár a CVC korábban utalt arra, hogy a per kimenetelétől függetlenül megválnának a brittől.

Ecclestone elárulta, a per lezárásának „semmi köze" az F1 élén elfoglalt pozíciójához, és különben sem ő ajánlotta fel a pénz kifizetését. „Az ügyészség megkérdezte, nem akarok-e beszélni róla. Minden ezzel kezdődött. Nem mi ajánlottuk fel nekik, ők kérdeztek meg minket" – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!