Vágólapra másolva!
Szerinte a Magyar Nagydíjon bebizonyosodott, hogy a Forma-1 mesterséges szabályok nélkül is lehet izgalmas. Egyszerűbb bajnokságot akar, ahol a versenyzők a főszereplők.

A Magyar Nagydíj hétvégéjén derült ki, hogy Bernie Ecclestone egy csapatfőnökökből és más bennfentesekből álló munkacsoportot bízna meg azzal, hogy a Forma-1-et ismét vonzóbbá tegyék a közönség számára. A sportág nézettsége ugyanis a helyszínen és a televíziós közvetítésekben is csökkent, ezért az F1 nagyura szerint mindenképpen változtatásokra van szükség. Az első megbeszélésre szombaton derült sor, de konkrét részletekre egyelőre nem derült fény.

Ecclestone azonban az izgalmakkal teli Magyar Nagydíj után kijelentette, nagy változásokra nem kell számítani, a sportnak csak „finomhangolásra van szüksége." „El kell törölni az összes ostoba és felesleges szabályt, amelyeket az utóbbi években hoztak" – idézi az Auto Motor und Sport a 83 éves üzletembert, aki elsősorban azoktól az előírásoktól szabadulna meg, amelyek az F1-et mesterkéltté teszik. „Jó lenne, ha minden egyszerűbb lenne. Azt akarom, hogy a világbajnokság a versenyzőkről szóljon, és ne a mérnökökről."

Ecclestone egyszerűbb Forma-1-et akar látni Forrás: AFP

Az egyik, 2015-re tervezett szabálymódosítás szerint a versenyeket minden Safety Car-fázis után állórajttal indítják majd újra. Az elképzelés rengeteg kritikák kapott, hiszen sokak szerint feleslegesen növelné a veszélyeket, igazságtalan lenne, és még mesterségesebbé tenné a futamokat. Ecclestone a két biztonsági autós szakasszal fűszerezett Magyar Nagydíj után azt ígérte, az új szabályt mégsem fogják bevezetni. „Nem lesznek állórajtok a Safety Car után" – jelentette ki. „A budapesti verseny így is elég jó volt."

Jót tett a kevesebb büntetés

Ecclestone szerint a sportág azzal is jó irányba halad, hogy az utóbbi futamokon a sportfelügyelők sokkal kevesebb büntetést osztottak ki az ütközésbe keveredett versenyzőknek. „Megmondtuk a sportfelügyelőknek, hogy ne szankcionáljanak minden apróságot" – mondta. „Egymást támadó versenyzőket akarok látni, akiknek nem kell folyamatosan kérdezgetniük, hogy mit szabad, és mit nem."

Hétvégén még arról volt szó, hogy a Forma-1 népszerűsítésére felállított munkacsoportban helyet kap majd Flavio Briatore is, aki a 2008-as szingapúri botrány miatt 5 éve nem dolgozik a Forma-1-ben. Noha Ecclestone közismerten jó viszonyt ápol az olasszal, most azt mondta, Briatorét nem vonják be a megbeszélésekbe. „Ehhez nincs szükségünk Flavióra, egyedül is elboldogulunk" – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!