Vágólapra másolva!
Bob Fernley szerint nincs szükség a mesterkélt megoldásokra, inkább a jelenlegi motorhangokat kell megszokni. Toto Wolff viszont úgy véli, a nézők többsége a hangos autókra szavazna.

A Mercedes az e heti barcelonai teszten olyan kipufogótuningot tesztel, amelytől hangosabbak lesznek a Forma-1-es motorok. Az idén bevezetett V6-os turbók rengeteg kritikát kaptak, amiért lényegesebben halkabbak az eddig használt V8-as szívómotoroknál, ezért a csapatok a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen úgy döntöttek, megpróbálnak javítani a helyzeten.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley azonban úgy véli, nincs szükség a motorok mesterséges felhangosítására, inkább el kellene fogadni a jelenlegi erőforrásokat. „A motorgyártók csodálatos munkát végeztek, és a show is nagyszerű” – nyilatkozta Fernley. „Rosszul tesszük, ha csak a zaj alapján ítéljük meg a sportot.”

A nézők elégedetlenek a 2014-es autók hangjaival Forrás: Mercedes

Fernley szerint idővel a rajongók is hozzászoknának az új hangokhoz, ahogy az a Forma-1 mezőnyének már az első versenyek után sikerült. „Majd az alapján fogják beazonosítani az F1-es hangokat, hogy ez a legfejlettebb technológia hangja” – mondta. „Ha manapság meghalljuk a GP2-t, nekünk, akik már régóta a paddockban élünk, már az ugrik be, hogy jé, milyen zajos kis autók!”

A Mercedest irányító Toto Wolff szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, milyen kép él a közönségben a sportról. „A Forma-1 hagyományosan hangos és látványos” – nyilatkozta. „Ha szavazást tartanánk, valószínűleg az emberek 60 százaléka a hangos F1-es autók mellett tenné le a voksát, és csak a maradék 40 százalék az új technológia mellett.”

Wolff egyelőre nem tudja megmondani, hogy a Barcelonában kipróbált megoldások alkalmazhatóak lesznek-e, de szerinte esélyt kell adni a javasolt elképzeléseknek. „Nem arról van szó, hogy hangszórókat szerelünk az autók hátuljára. A kipufogót módosítjuk, ahogy azt az utcai autókon is megszokott” – magyarázta. „Majd meglátjuk, hogy ezzel elérünk-e látványos változást, és milyen reakciók érkeznek rá.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!