Vágólapra másolva!
A kicsik azon háborodtak fel, hogy az F1 Stratégiai Munkacsoportja, amelyben csak a hat nagy istálló képviselteti magát, a beleegyezésük nélkül, önkényesen lefújta a költségplafon tervét.

A Forma-1 kis csapatai – a Force India, a Sauber, a Caterham és a Marussia – levélben fordult az FIA elnökéhez, amiért lekerült a napirendről a 150 millió eurós költségplafon ötlete. A tervek szerint az istállók 2015-től legfeljebb ennyiből gazdálkodhattak volna egy év alatt, a Stratégiai Munkacsoport azonban nemrég úgy döntött, ezt mégsem vezetik be.

Csakhogy abban a testületben csupán a hat legnagyobb csapat – a Red Bull, a Ferrari, a Mercedes, a McLaren, a Williams és a Lotus – képviselteti magát. A kiadások korlátozása éppen nekik nem áll az érdekükben, ezért a kicsik dühösek amiatt, hogy önkényesen, az ő megkérdezésük nélkül döntöttek róla.

Jean Todthoz írt levelükben azt állították, hogy a Stratégiai Munkacsoportnak egyrészt nincs szabályalkotó jogköre, másrészt ez a döntési mechanizmus ellenkezhet az uniós versenyjoggal is. A négy alakulat nem hajlandó elfogadni, hogy a sorsukról ilyen antidemokratikus, az elvárható transzparenciát nélkülöző módon határozzanak, mert a költségplafon mellőzése szerintük „gazdasági katasztrófát" fog előidézni. A jelenleg a konstruktőri 2. helyen álló Force Indiánál már egy héttel ezelőtt egyértelművé tették, hogy harcolni fognak a bevezetéséért.

A levelet még a Motorsport Világtanács múlt pénteki ülése előtt juttatták el Todthoz, és valószínűleg szerepe volt abban, hogy május 1-re, a Kínai és a Spanyol Nagydíj között az összes csapatot összehívták tanácskozni.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!