Vágólapra másolva!
A brit maga is meglepődött, mekkora előnye volt Rosberghez képest a Maláj Nagydíjon, de olyat azért nem mondott, hogy "tönkreverte" a csapattársát. Szerinte a Red Bull mindenképpen veszélyes lesz rájuk a bajnoki címért folytatott küzdelemben.

Lewis Hamilton kitűnő formában kezdte a 2014-es idényt: mindkét eddigi nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, s bár Ausztráliában kiesett egy műszaki probléma miatt, Malajziában fölényes győzelmet aratott. A brit mögött csapattársa, Nico Rosberg ért célba másodikként, aki nem tudott mit kezdeni a futam második felében már spóroló Hamilton tempójával, és végül 17 másodperccel mögötte ért célba.

„Ez óriási. Nem emlékszem, mikor volt utoljára ekkora fölényem a versenyen, főleg az ugyanolyan autót vezető csapattársamhoz képest” – mondta Hamilton. A brit több forrás szerint is úgy nyilatkozott, hogy egyenesen „tönkreverte” Rosberget Malajziában, de a Mercedes a hivatalos Twitter-oldalán tagadta ezt, szerintük Hamilton szavait kiforgatták. A hivatalos verzió szerint a nyilatkozat úgy hangzott, hogy Hamilton a pénteki szabadedzésekre alapozva folyamatosan javulni tudott, és ennek köszönhetően tudott "folyamatosan elhúzni" csapattársától.

Noha Hamilton elismeri, hogy a világbajnokságot továbbra is vezető Rosberg teljesítménye is motiválja őt, azt állítja, valójában csak magának köszönheti a sikert. „Én jobban hajtom magamat, mint amennyire a csapattársam hajt engem. Nico nagyon gyors, az első futamot is ő nyerte, ráadásul mindig ott van az élmezőnyben – egyértelmű, hogy egymást is ösztönözzük” – magyarázta. „Idén azonban saját magamnak köszönhetem az extra teljesítményt. Többet kihozok magamból, mint korábban bármikor.”

A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója, Niki Lauda elismerte, „fogalma sincs”, Rosberg miért nem tudta tartani a tempót Hamiltonnal. „Annak viszont örülök, hogy nem csatáztak egymással. Most ki kell elemeznünk, mi volt a gond Nico autójával, és Bahreinig ki kell javítanunk a hibát” – mondta a Speed Weeknek. A Hamilton csapattársaként három idényt lehúzó Jenson Button szerint Hamilton vasárnap pszichés értelemben is győzelmet aratott, mert a tempója biztosan nem tett jót Rosberg önbizalmának.

Hamilton tart tőle, hogy a Red Bull utoléri a Mercedest Forrás: Mercedes

Maga Hamilton egyébként úgy véli, a pénteki szabadedzéseken levont tanulságokból tudott profitálni. „A második edzésen mindketten futottunk egy hosszú etapot” – nyilatkozta. „Nico egy körrel többet tett meg, de nagyjából hasonló volt a tempónk. Azt hittem, a versenyen is így lesz.”

„Én viszont nagyon sokat tanultam abból az etapból, megtudtam, hol kell javulnom. A tanulságokat nem mindig tudjuk helyesen felhasználni, de nekem itt sikerült, és ezért tudtam elhúzni a versenyen” – árulta el.

Hamilton a nagyszerű idénykezdet ellenére még nem szeret arról beszélni, hogy ő-e a 2014-es világbajnoki cím legnagyobb esélyese. Biztos benne, hogy a riválisaik közül többen is vissza fognak vágni, elsősorban a szezont a vártnál jobban kezdő Red Bull formáját tartja veszélyesnek. „Sebastian (Vettel) nagyon gyors volt itt, még Nicót is nyomás alá helyezte” – mondta Szepangban. „A kanyarokban éppen olyan gyors az autójuk, mint a miénk. Csak az egyenesekben lassabbak.”

„A Renault kétségkívül megoldja majd a problémát, és akkor keményen meg kell majd küzdenünk a Red Bullokkal” – vélekedett. „Továbbra is fantasztikus az autójuk. A GPS adatai szerint az összes kanyarban ugyanolyan gyorsak voltak, mint mi.”

Hamilton az eddig visszafogottabb teljesítményt nyújtó Ferrari feltámadásától is tart, ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy a Mercedes továbbra is megfeszített tempóval dolgozzon. „Még számos területen javulhatunk, de biztos vagyok benne, hogy a többiek is ugyanígy tesznek majd” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!