Vágólapra másolva!
Ő együtt érez az új motorhang miatt háborgó közönséggel, Button szerint viszont akinek nem tetszik, mehet máshová versenyezni.

Bár a Forma-1 szereplőinek nagy része a technológiai fejlődésre hivatkozva üdvözölte a turbómotorok bevezetését, Sebastian Vettel csatlakozott azokhoz, akik inkább fanyalognak az új hajtásláncok hangja miatt. "Sz*r" - egy futam után tömören így fogalmazta meg véleményét a bajnoki címvédő, akit a kiesése hamar partvonalra száműzött Ausztráliában. "A bokszutcai irányítóközpontban ültem a verseny alatt, és kisebb volt a zaj, mint egy bárban!"

Az akusztikus élmény hiánya egyesek szerint elfordíthatja a nézőket a sportágtól, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben tartóssá válik az elégedetlenség, a szövetség megpróbál megoldást találni a hangerő növelésére.

Vettel sajnálja a nézőket, hogy már nem lehet részük a korábbi évtizedekre jellemző hangélményben. "Szerintem ez nem jó a szurkolóknak. Szerintem az F1-nek ütősnek kell lennie, és a hang a legfontosabb hangulati elemek közé tartozik. Halványan, de dereng, hogy hatévesen elmentünk a családdal megnézni az autókat egy németországi szabadedzésen, és az egyetlen, amit fel tudok idézni, az a hang" - közölte. "Emlékszem, mennyire zúgtak az autók, és szinte érezni lehetett, ahogy száguldanak, annyira vibrált minden. Kár, hogy ez többé nincs meg."

Vettel nincs elragadtatva az új motorhangtól Forrás: AFP

Mindazonáltal nem mindegyik pilóta panaszkodik. Malajziában a Mercedes versenyzői például örültek a motorformula megváltoztatásának: Nico Rosberg elmondta, hogy az előző évekhez képest felboruló erősorrend jót tett az F1-nek, míg Lewis Hamilton azt emelte ki, hogy a nyomatékosabb motorok kárpótolnak az elvesztett hangért. Niki Lauda pedig azt állította, abszurd csak azzal foglalkozni.

Bár csak a versenyzők helyzetére összpontosít, a nézőkére nem, Vettel csapattársa, Daniel Ricciardo sem kritizálja a zajszintet. "Maximális sebességnél most sem lehet hallani semmit" - mondta. "Elég nagy a zaj a sisakunk alatt ahhoz, hogy kizárja a külvilágot. Szerintem minden rendben van. Változást történt, amihez hozzá kell szoknunk. Valószínűleg tovább lesz jó a hallásom, úgyhogy nem panaszkodom."

Jenson Button, a McLaren pilótája pedig kijelentette, hogy a versenyzőknek nincs beleszólása az erőforrások hangjába, és különben is csak az számít, ki győz. "Aki elsőként ér célba, vagyis megnyeri a nagydíjat, nem törődik azzal, hogy ez milyennek hangzott vagy látszott" - mondta. "Menjen máshová versenyezni, aki elégedetlen."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!