Vágólapra másolva!
Az online bemutatót elbaltázták, és az autóról szöveg kísérete nélkül már a beharangozott időpont előtt leközölték a képeket. A csapat azonban újra győzelemre tör.

A McLaren a tervezettnél néhány perccel hamarabb közölt képeket a honlapján 2014-es autójáról, a Williamshez hasonlóan hangyászorrú MP4-29-ről, amellyel a tavalyi gyenge szezon után, Jenson Buttonnal és Kevin Magnussennel a volánnál újra a győzelmet célozzák meg.

Az istálló pénteki közleménye – amely nem tartalmaz nyilatkozatot az eddigi csapatfőnöktől, Martin Whitmarsh-tól, tovább táplálva a gyanút, hogy a kormányrudat újra megragadó Ron Dennis megválik tőle – szerint a McLaren fényes jövő előtt áll. Az idei lesz az utolsó idényük a Mercedes partnereként, mielőtt 2015-ben a visszatérő Honda gyári csapatává lépnek elő.

A McLaren MP4-29 orra is a hangyászéra emlékeztet - a galériáért kattintson a képre! Forrás: McLaren

„A célunk az, hogy újra győzzünk – a McLaren csakis ezért létezik –, de ehhez először bizonyos növekedésre van szükségünk, mielőtt abba a helyzetbe kerülünk, hogy harcolhassunk a világbajnoki címért" – mondta a sportigazgató, Sam Michael. „A jó hír az, hogy felismertük ezt, és már hónapok óta ezt szem előtt tartva dolgozunk. Hamarosan csatlakozik hozzánk a Honda, több fontos technikai szakember igazolásával erősítjük meg a tervező- és mérnöki gárdánkat, valamint felkaroltunk hihetetlen potenciállal rendelkező fiatal versenyzőket is."

Michael nem fogalmazott meg konkrét célokat a jelentős szabálymódosításokat hozó 2014-re vonatkozóan, de kijelentette, hogy a tavaly csak a konstruktőri 5. helyen végző csapat célja az állandó fejlődés lesz az év folyamán. „Mind az autót, mind a szervezetünket folyamatosan erősíteni fogjuk, ezért az alkatrészek és az ötletek nagyon gyorsan cserélődnek majd, ahogy az összes többi csapathoz hasonlóan mi is igyekszünk megbirkózni az új szabályok jelentette kihívásokkal" – tette hozzá Michael.

„Először is azonban az lesz a célunk, hogy mindhárom téli teszt simán alakuljon számunkra, és menet közben minél többet tanuljunk, lehetőleg gyors, következetes és jól használható autóvá fejlesztve az MP4-29-et."

Michael hangsúlyozta, hogy az idén bevezetésre kerülő, számtalan új technológia miatt az erőviszonyokat a téli tesztek és az első versenyek alapján lehetetlen lesz felmérni, mert folyamatosan változhatnak majd.

„Szerintem a szezon első negyedében a kiegyensúlyozottság lesz a lényeg. Ez kritikus tényezőnek ígérkezik az előszezoni teszteken – először azért, hogy a versenyzők és a mérnökök megérthessék az autó viselkedését, másodszor pedig azért is, hogy az MTC-be (a főhadiszállásra) elég adat fusson be az év során esedékes további fejlesztésekhez" – fejtegette Michael.

A McLarennel egy időben a Lotus is közölt egy képet - igaz, csak számítógépeset - az autójáról. Az E22 orra teljesen másképp fest Forrás: Lotus

„Összetett, az apró részletekről szóló idény vár ránk; szó sem lesz arról, hogy az első futam győztese simán elmenetelhet a világbajnoki címig. Szerintem kiszámíthatatlan és izgalmas lesz a küzdelem, ami fantasztikus hír a Forma-1 közönsége számára."

Bár a legfrissebb hírek szerint Whitmarsh helyét a McLaren élén a Lotustól pénteken váratlanul távozó Eric Boullier foglalhatja el, a csapat erről egyelőre nem közölt konkrétumokat. Dennis korábban azt ígérte, a menedzsmentben végrehajtott változásokról februárban árul el részleteket.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!