Vágólapra másolva!
A Simplyhealth nevű egészségügyi cég egy új technológiával próbálkozik a túlsúlyos emberek helyzetének javítása érdekében. A kifejlesztésében a McLaren is részt vesz.

Egy brit egészségügyi szolgáltató cég, a Simplyhealth egy egész éven át tartó tanulmányba kezdett, melynek keretében azt vizsgálják, milyen módon lehet felhasználni az autóversenyzéshez kifejlesztett technológiákat az egészségügyben. Ehhez a Forma-1-hez telemetriai eszközöket is készítő McLaren Applied Technologies (MAT) segítségét kérték, hogy egy stowmarketi rendelőintézettel és a suffolki egyetem kutatóival együttműködve a túlsúlyos betegeken próbáljanak segíteni.

A MAT által kifejlesztett eszközt arra fogják használni, hogy a telemetriai adatok segítségével részletesen figyelemmel kísérjék a túlsúllyal küzdők aktivitásának szintjét. A betegek pontosan láthatják majd, mennyi energia jut a szervezetükbe egy étkezés során, és fizikai tevékenységgel ebből mennyit égetnek el. A Helping Health Change című tanulmány készítői szerint a betegek ezáltal megfelelőbb döntéseket hozhatnak a táplálkozásukkal kapcsolatban, és hosszú távon egészségesebb életet élhetnek.

A McLaren nem csak a versenyeken használja fel a technológiát Forrás: McLaren

A tanulmány során a stowmarketi rendelőintézet 90 betege kapja meg az eszközt, ők a telemetrián látott eredmények alapján részesülnek majd egészségügyi tanácsadásban. „Az elhízás problémája az Egyesült Királyság felnőtt népességének mintegy egynegyedét érinti” – nyilatkozta Simon Rudland, aki háziorvosként dolgozik Stowemarketben. „Ez az arány folyamatosan nő. Reméljük, hogy a Simplyhealth által készülő tanulmány segítségével segítünk a túlsúllyal küzdő betegeknek abban, hogy pontos, tényszerű adatokra támaszkodva hozhassanak megfelelőbb döntéseket .”

Geoff McGrath, a McLaren Applied Technologies alelnöke elmondta, az autóversenyzésben szerzett tapasztalatokat könnyen fel lehet használni az egészségügyben is. „Nincs olyan nagy különbség aközött, ahogy egy versenyautót próbálunk hétről hétre minél egészségesebbé és erősebbé tenni, és ahogy az orvosok próbálják megtenni ugyanezt a pácienseik állapotának ellenőrzése révén” – mondta.

„Olyan rendszereket fejlesztünk ki, amelyek óriási mennyiségű adatokat képesek gyűjteni, közvetíteni és értékelni. Ezek segítségével érthetjük meg, hogyan teljesít az autónk, és mit tehetünk azért, hogy javítsunk a helyzeten. A szóban forgó tanulmányhoz is ugyanígy állunk hozzá, ezúttal azonban emberek energiafelhasználásáról igyekszünk megalapozott, pontos képet adni” – tette hozzá az alelnök, aki szerint a tanulmány bebizonyítja, hogy a látszólag teljesen különböző területeken érdekelt vállalatok is képesek együtt dolgozni.

Nem ez az első eset, hogy Forma-1-es technológiát használnak az egészségügyben: a Touch Bionics például a Mercedes GP infrastruktúrájának segítségével tervez csúcstechnológiájú protéziseket.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!