Vágólapra másolva!
Michael Schumacher menedzsmentje megerősítette, hogy a korábbi hétszeres Forma-1-es világbajnok vasárnapi síbalesete után kómába esett. Állapota kritikus.

Michael Schumacher vasárnap szenvedett síbalesetet Franciaországban, és ugyan az első hírek arról szóltak, hogy a német legenda sérülései nem életveszélyesek, estére komolyra fordult a helyzet. A grenoble-i kórházban, ahol a hétszeres világbajnokot kezelik, előbb hírzárlatot rendeltek el, a bejáratot rendőrök zárták el, és Schumacher menedzsmentje is egyre csak tologatta a versenyzőről ígért hivatalos közlemény kiadását.

Francia források este kilenc körül agyvérzésről és életveszélyes állapotról írtak, a hírt végül a pilóta stábja is megerősítette. A közlemény szerint Schumacher az életéért küzd, állapota pedig "kritikus".

Schumacher állapota kritikus, kómába esett Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A közlemény szerint a nem sokkal délelőtt 11 után, két kijelölt méribeli sípálya között történt baleset következtében Schumacher kómába esett. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, de az anyagban az áll, hogy Schumacher állapota "azonnali neurológiai beavatkozást és kezelést" követelt. Schumachert Moutiers kórházába vitték helikopterrel, innen szállították át a jobban felszerelt grenoble-i intézménybe. Ekkor már nem volt eszméleténél, azonnali operációra volt szükség.

A Bild hétfőn reggel arról számolt be, hogy Schumacheren az éjszaka egy második műtétet is kellett végezni, bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg. A Forma-1 korábbi főorvosa, Gary Hartstein a Twitteren azt írta, "ha igaz lenne, az azt jelentené, hogy a koponyaűri nyomás veszélyesen magas maradt. Ezért remélhetőleg csak pletykáról van szó." A BBC Radio5Live-nak Hartstein megjegyezte, hogy "elvileg bármilyen végkifejlet elképzelhető, a maradandó károsodás nélküli felépüléstől a legrosszabbig."

A rendőrség vizsgálatot indított a baleset körülményeinek tisztázására, az biztosnak látszik, hogy Schumacher másik sízővel nem ütközött. A feltételezések szerint egy technikai hiba miatt Schumacher a mély hóba csúszott, emiatt veszítette el egyensúlyát, és fejével egy sziklának csapódott. Menedzsere, Sabine Kehm szerint viselt bukósisakot. Két hegyi mentő két-három perccel az eset után a helyszínre ért, a mentőhelikopter is landolt negyed órán belül.

Az idegrendszer- és gerincspecialista dr. Gérard Saillant már délután egy körül Grenoble-ba érkezett Párizsból. Az elismert szakember alapítója és elnöke egy agykutató intézetnek, egyben Schumacher barátja. A hétszeres bajnokot 1999-es, silverstone-i balesete után is a francia doktor operálta.

A balesetnél 14 éves fia, Mick is Schumacherrel volt. A kórházban a család mellett ott van Schumacher két régi barátja, az FIA-elnök Jean Todt és a Mercedes nemrég távozott csapatfőnöke, Ross Brawn is. A kórház délelőtt 11 órakor tart sajtótájékoztatót.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!