Vágólapra másolva!
Maldonado és Pérez választásának köszönhetően a mexikói újonc megtarthatja a helyét. Kobajasi a Caterhammel térhet vissza.

A Sauber szombaton reggel megerősítette, hogy Esteban Gutiérrez 2014-ben is megtarthatja a pilótaülését a csapatnál, ahol a Force Indiához távozó Nico Hülkenberg helyére szerződtetett Adrian Sutil oldalán fog versenyezni 2014-ben.

A fiatal mexikói idén léphetett először a Forma-1 porondjára. Első szezonja nehezen indult, végül azonban szuzukai 7. helyének köszönhetően ő végzett a legelőrébb az újoncok közül. Bár sokáig úgy tűnt, el fogja veszíteni az ülését, mivel Sergio Pérez a Force Indiát, Pastor Maldonado pedig a Lotust választotta, mégis maradhat a svájci istállónál.

„Tavaly rövid idő alatt kellett rengeteget tanulnom, de a csapattal folytatott közös munka révén folyamatosan tudtam fejlődni" – mondta Gutiérrez. „Ez már a negyedik évem lesz náluk, versenyzőként a második, és úgy érzem, kész vagyok megtenni a következő lépést. 2014-ben óriási technikai kihívások várnak ránk, ezért még az eddiginél is fontosabb lesz ismerni azokat, akikkel együtt kell dolgoznunk."

Gutiérrez megtarthatja a helyét Forrás: AFP

A Saubert irányító Monisha Kaltenborn elismerte, hogy a mexikói idén „első kézből tapasztalta meg, egy újoncnak milyen nehéz beilleszkednie a Forma-1-be", de hozzátette róla: „Ennek ellenére az időmérőkön és a versenyeken is sokat fejlődött, és a legjobb újoncként zárta az egyéni világbajnokságot. Az eredményei nem mindig tükrözték híven a teljesítményét. Biztosra veszem, hogy Esteban képes lesz pontokra váltani a tapasztalatait, amihez az is hozzá fogja segíteni, hogy a versenycsapat minden egyes tagját jól ismeri."

A Gutiérrezzel való hosszabbítást az tette lehetővé, hogy a mexikói telekommunikációs cég, a Telmex továbbra is a Sauber „prémium partnere" marad. A vállalat elnöke, Carlos Slim azt mondta, elkötelezettek „az olyan mexikói és latin-amerikai tehetségek pályafutásának egyengetése mellett, mint amilyen Esteban Gutiérrez, aki egyben jó barátunk és nagyszerű ember is."

A svájci istálló választása azt is jelenti, hogy a 18 éves Szergej Szirotkin, aki egy orosz befektetőcsoport révén sokáig esélyesnek tűnt az egyik versenyzőülésre, 2014-ben csak tesztpilóta lesz. Az elmúlt hónapokban sok napot töltött el a Sauber főhadiszállásán, szeptemberben vezette is a csapat autóját egy bemutatóeseményen Szocsiban, októberben pedig egy 2009-es Ferrarit tesztelt. Kaltenborn azt mondta, „keményen összpontosító, nyugodt és tehetséges versenyzőnek ismertük meg. Tovább fogjuk támogatni, hozzásegítve a szuperlicensz megszerzéséhez."

Szirotkin jövőre még a WSR-ben fog versenyezni, ahol idén a 9. helyen végzett. „Így még jobban fel tudok majd készülni a következő nagy lépés megtételére" – vélte, a tesztpilótai állással kapcsolatban megjegyezve: „A Forma-1 rendkívül összetett, ezért borzasztóan fontos egy ilyen lehetőség."

A Sauber bejelentése után már csak három szabad pilótaülés maradt 2014-ben: a Marussiánál egy, a Caterhamnél kettő. Az utóbbi csapattal kapcsolatban úgy hírlik, a GP2 idei 6. helyezettjét, Marcus Ericssont és az F1-ben legutóbb 2012-ben épp a Sauberrel versenyző Kamui Kobajasit fogják leigazolni. Sokáig Heikki Kovalainen visszatérése tűnt valószínűnek, ő azonban nem tud pénzt vinni a kis alakulathoz, míg Kobajasi állítólag mintegy 6 millió eurós támogatást tudhat maga mögött.

Jövőre csupán egy csapat lesz, a Mercedes, amely az ideihez képest változatlan pilótapárossal vág neki a szezonnak.

A 2014-es mezőny
(feketével a már bejelentett, zölddel a valószínűsíthető versenyzők)

Red Bull
Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo

Mercedes GP
Lewis Hamilton, Nico Rosberg

Ferrari
Fernando Alonso, Kimi Räikkönen

Lotus
Romain Grosjean, Pastor Maldonado

McLaren
Jenson Button, Kevin Magnussen

Force India
Nico Hülkenberg, Sergio Pérez

Sauber
Adrian Sutil, Esteban Gutiérrez

Toro Rosso
Jean-Eric Vergne, Danyiil Kvjat

Williams
Felipe Massa, Valtteri Bottas

Marussia
Jules Bianchi, ?

Caterham
Kamui Kobajasi, Marcus Ericsson

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!