Vágólapra másolva!
A lengyel ennek ellenére nem adja fel, továbbra is arról álmodik, hogy újra Forma-1-es versenyző lehessen. Még nem döntötte el, melyik szériában indul jövőre.

Több mint két és fél évvel súlyos ralibalesete után Robert Kubica még mindig távol áll attól, hogy valaha újra Forma-1-es versenyző lehessen, de továbbra sem hajlandó lemondani erről a céljáról. A lengyel az idei évben a rali-világbajnokság második vonalában, a WRC2-ben versenyzett, s bár meggyőző teljesítménnyel a bajnoki címet is megszerezte, nem tagadja, hogy ideális esetben a Forma-1-ben képzeli el a jövőjét. Ehhez azonban még sokat kell javulnia a 2011-es balesetben súlyosan megsérült jobb karjának.

„Jelenleg arra lennék képes, hogy egy-két pályán teszteljek egy Forma-1-es autót” – nyilatkozta a BBC Sportnak a lengyel, aki számára az együléses autók szűk pilótafülkéje jelenti a legnagyobb akadályt, hiszen jobb karjának mozgása továbbra is erősen korlátozott. „Annak azonban nincs értelme, hogy egy napig teszteljek egy autót, ha versenyezni úgysem tudnék vele.”

Kubica nem szakadt el teljesen a Forma-1-től, az elmúlt hónapokban többször is tesztelte a Mercedes brackley-i szimulátorát. „Ez egy kicsit segített” – ismerte el. „Akárhányszor odamegyek, látom az előrelépést a rehabilitációmban. Ezt jó érezni, de nem tudhatom, mit hoz a jövő.”

Kubica a rali-világbajnokságban is szép eredményeket ér el Forrás: Citroën

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali októberben elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérte a lengyel felépülését, és a jelenlegi állapota alapján úgy gondolja, soha nem lesz képes a Forma-1-es visszatérésre. Kubica tiszteletben tartja az olasz véleményét, de nem feltétlenül ért vele egyet. „Egyértelmű, hogy vannak korlátozó tényezők, de csak egyetlen ember tudja megítélni, hogy mire vagyok képes egy autó kormánya mögött – az pedig én vagyok” – mondta.

„Ez az álmom, a célom, de jelenleg nagyon nehéznek, sőt azt is mondhatnám, szinte lehetetlennek tűnik” – nyilatkozta a Forma-1-es szereplésről. „Addig nem is fogadnám el a lehetőséget, amíg nem érzem magam 100 százalékosnak. Meglátjuk, egy nap jobbra fordul-e a helyzetem, de most a ralira koncentrálok.”

Kubica elmondta, a ralizás sokat segített a felépülésében, de nem biztos benne, hogy jövőre is ezt a versenyzési formát választja. 2014-ben már egy teljes szezont szeretne teljesíteni, s bár a hírek szerint több gyártóval is tárgyalásokat folytat, nem zárja ki, hogy más területen próbálja ki magát. Idén már a Mercedes DTM-autóját is tesztelhette, a Citroen pedig a WTCC-ben szánna neki szerepet.

„Az egyik opció az, hogy visszatérek a pályaversenyzéshez – persze nem együléses autókkal” – mondta Kubica, aki a hétvégén a Citroen gyári WRC-autójával indulhat a Brit Ralin. „De még számomra sem világos, hogy mit fogok csinálni.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!