Vágólapra másolva!
Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy nem állt érdekében a feltételezett vesztegetés. Kiderült az is, hogy ha a Forma-1-et tőzsdére bocsátják, a részvények 1 százaléka automatikusan az FIA-t illeti.

Bernie Ecclestone illetve a cégei ellen jelenleg Münchenben és Londonban is folyik egy-egy bírósági eljárás. Az előbbiben azzal vádolják, hogy 2006-ban kenőpénzt fizetett az akkor a Bayerische Landesbank (BLB) kockázatelemzőjeként dolgozó Gerhard Gribkowskynak, ily módon érve el, hogy a bank Forma-1-ben garanciaként szerzett 47,2 százalékos részesedésének értékét becsülje a valóságosnál kisebbre. Ecclestone a gyanú szerint azért választotta ezt a megoldást, mert mindenképpen azt akarta, hogy a CVC Capital Partners vásárolja meg a sportot.

A motivációja az lett volna, hogy a CVC más potenciális vevőkkel ellentétben biztosan megtartotta volna őt a Forma-1 élén. A pitpass.com szerint azonban ez az érv nem áll meg, mert a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) vétójoga volt a tulajdonosváltásra, s ezzel minden bizonnyal élt is volna, ha a vevő el akarja küldeni Ecclestone-t. „Amikor a Kirch csődbement, és a bankok a kölcsön biztosítékaként hozzájutottak a részesedésükhöz, az FIA meg akart bizonyosodni róla, hogy maradok. Különben visszavonták volna a bankok jogait" – állította Ecclestone a tárgyaláson, és ezt megerősítette az FIA akkori elnöke, Max Mosley is.

Ecclestone cégei ellen jelenleg két eljárás is folyik Forrás: MTI/EPA/Peter Steffen

Ez azonban azt jelenti, hogy Ecclestone-nak nem állt érdekében lefizetni Gribkowskyt – vagy legalábbis nem azért, amiért a vád állítja. És így a londoni vád is gyenge lábakra kerül. Ott ugyanis a Constantin Medien azért perli Ecclestone-t, mert szerintük Gribkowsky értékbecslése miatt a BLB áron alul adta el a részesedését a CVC-nek. Ezzel őket is jelentős anyagi kár érte, egy megállapodás értelmében ugyanis 10 százalékos jutalék illette volna őket, ha a sport vételára meghaladja az 1,1 milliárd dollárt, ehelyett azonban csak 814 millióért kelt el. Emiatt követelnek kártérítést, de a bíróságon tett tanúvallomása szerint Ecclestone-nak nem is volt szüksége vesztegetésre ahhoz, hogy a Forma-1 élén maradjon. Ő maga azt állítja, Gribkowsky megzsarolta.

A pitpass.com beszámolt arról is, hogy kiderült: az F1 régóta tervezett tőzsdei bevezetése esetén a részvények 1 százaléka automatikusan az FIA-t illetné meg.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!