Vágólapra másolva!
Egy új, most zajló perben érdekes részletek kerültek nyilvánosságra. Közben a Ferrari egykori csapatmenedzsere, Nigel Stepney azt állította, Räikkönen szabálytalan autóval nyerte meg a 2007-es Ausztrál Nagydíjat.

Bernie Ecclestone ellen nemcsak a német ügyészség folytat eljárást a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési ügy miatt. Londonban azért kellett bíróság elé állnia, mert a Constantin Medien keresetet nyújtott be ellene azon a címen, hogy 2006-ban a Forma-1 jelenlegi tulajdonosánál, a CVC Capital Partnersnél kedvezőbb ajánlatot tett a sport felvásárlására, mégis visszautasították. A német médiacég 170 millió dolláros kártérítést követel, szerintük ugyanis ekkora veszteség érte őket a meghiúsult üzlet miatt.

A napokban zajló per során további érdekes részletek láttak napvilágot Ecclestone módszereiről. Kiderült például, hogy annak idején fejenként 10 millió dollár kenőpénzt fizetett három csapatfőnöknek – Alain Prostnak, Eddie Jordannek és az Arrows élén álló Tom Walkinshaw-nak –, hogy írják alá az 1998-as Concorde Agreementet.

Szorul a hurok Ecclestone körül? Forrás: AFP

Az ügylet azért aggályos, mert Ecclestone családi cége, a Bambino Trust nem a csapatoknak, hanem közvetlenül a főnökeiknek utalta át az összeget. Hogy miért így történt, azt Ecclestone a bíróságon, a Constantin ügyvédjének kérdésére nem volt hajlandó kifejteni. „Gőzöm sincs" – mondta. „Azért kapták a pénzt, hogy aláírják a Concorde Agreementet, és meg is tették." A Guardiannek ugyanakkor hozzátette, hogy bár tudott az átutalásokról, közvetlenül nem ő intézte azokat.

A másik, németországi eljárás során Gribkowsky azt állította, fizikailag fenyegetve érezte magát Ecclestone részéről. A Forma-1 vezére azonban a bíróságnak csak annyit mondott: „Nem szokásom fenyegetőzni. Ha valóban tenni akartam volna ellene valamit, megtettem volna, de nem fenyegetem meg."

Közben egy másik sötét részlet is előkerült a sportág múltjából: a Ferrari egykori csapatmenedzsere, Nigel Stepney, akit a hírhedt 2007-es kémbotrányban játszott szerepe miatt menesztettek a csapattól, a Racecar Engineering című szaklapnak azt állította, hogy Kimi Räikkönen abban az évben szabálytalan autóval nyerte meg a melbourne-i idénynyitót. Stepney szerint a csapatnál tudtak róla, hogy a padlólemezük a megengedettnél hajlékonyabb. „Én sportszerű alapon szeretek győzni, és akkor nem értettem egyet a Ferrarival valamiben, ami a csapatnál zajlott" – jelentette ki Stepney.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!