Vágólapra másolva!
A Red Bull tervezője szerint már nem lehet a korábban felhozott kritikákkal illetni Vettelt, akit továbbra is egy nagyon szerény embernek tart.

Sebastian Vettel Indiában megszerezte negyedik Forma-1-es bajnoki címét, ezzel belépett abba a mindössze négy főt számláló elit klubba, amelynek tagjainak ez sikerült. A sikere után számos visszavonult és aktív versenyző gratulált neki, miközben Adrian Newey, a Red Bull tervezője kiemelte a német emberi oldalát is.

"Nagyon szerény ember, holott az olyan siker és hírnév, amit az elmúlt négy-öt évben elért, sokaknak a fejébe szállna. Sebastiannal ez egyáltalán nem így történt. Két lábbal a földön maradt" - nyilatkozta Vettelről, akinek a vezetési stílusában ugyanakkor egyértelmű változást lát. "Régebben, például 2009-ben még kicsit nyers volt a vezetése, de mostanra hihetetlenül letisztult."

"2009-ben és 2010-ben alkalmanként lehetett hibáztatni néhány rosszul kivitelezett manőverért, és az ebből fakadó balesetekért" - utalt több ütközésre és büntetésre. "Valószínűleg azt is kifogásolni lehetett benne, hogy nem képes előzni, mivel sokan úgy érezték, hogy ha az élről rajtolva nem irányítja a versenyt, akkor nem teljesít annyira jól."

"Úgy gondolom, hogy többé már nem lehet felhozni ezeket a kritikákat. Nehéz repedést találni a pajzsán."

Sebastian Vettel ünnepel Forrás: Red Bull

Newey, aki korábban több világbajnokkal is együtt dolgozott, nem óhajtotta összehasonlítani Vettelt a hajdani klasszisokkal, de közös jellemzőnek érzi bennük, hogy mindig a javulásra törekszenek. "Számomra az egyik legnagyszerűbb Sebastianban, hogy ahogy mindnyájunk, így ő is szokott hibázni, de mindig tanul belőle."

Ezt a malajziai csapatutasítás megtagadása kapcsán is elmondta. "Utána rájött, hogy nem lett volna szabad így cselekednie, kicsit össze is gabalyodott a nyelve a sok kifogásban. Azonban még mindig egy fiatal srác, és a lényeg, hogy versenyzett, aminek megvoltak az okai, és az adrenalin is hajtotta" - közölte Newey. "Nem állítom, hogy nem fogja újra figyelmen kívül hagyni a csapat utasításait, de megtanulja, hogy miképp kezeljen bizonyos helyzeteket."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!