Vágólapra másolva!
A venezuelai állam korrupciógyanú miatt beszüntette a venezuelai autóversenyzőknek folyósított támogatásokat. Az ügy a nemzeti olajvállalat által pénzelt Maldonadót is érintheti.

Bizonytalanná vált Pastor Maldonado jövője a Forma-1-ben, miután a venezuelai hatóságok korrupció gyanúja miatt befagyasztották az ország autó- és motorversenyzőinek kemény valutában fizetett támogatását. Venezuela az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az autóversenyzők karrierjének segítésére - a sportminiszter Alejandra Benitez szerint a nemzetközi megmérettetésekre szánt költségvetés 98%-át ez a sportág emészti fel -, de a nemrégiben kirobbant botrány hátterében az áll, hogy az összegek nagyrészt illegálisan kerültek kifizetésre.

Venezuela igazságügyi minisztere, Miguel Rodriguez elmondta, néhány autóversenyző olyan tevékenységek végzésére kapott támogatást, „amelyek vagy nem is léteztek, vagy túlértékeltek voltak.” Az országban régóta gondokat okoz a korrupció és a fekete gadaság, amely arra vezethető vissza, hogy a nemzeti valutával, a bolivarral nem lehet kereskedni a nemzetközi piacokon. A vállalatok ezért dollárt, eurót és egyéb szabad valutákat használnak, amelyekhez a feketepiacon a hivatalosnál akár hétszer kedvezőbb áron is hozzájuthatnak.

Pastor Maldonado a harmadik idényét tölti a Williamsnél Forrás: Williams

A számos területet érintő korrupciós botrány most a sportot is elérte, miután a sportminiszter Benitez az Ultimas Noticiasnak elmondta, több mint 60 kifizetési bizonylaton találták meg a hamisított aláírását. Bár az ügyben közvetlenül érintett autóversenyzők nevét egyelőre nem említették, könnyen lehet, hogy az állami olajvállalat, a PDVSA által szponzorált Maldonado is bajba kerülhet. Az ugyanezen vállalat támogatását élvező, Amerikában versenyző Ernesto Viso a múlt hétvégén nem is vett részt az IndyCar idényzáró hétvégéjén, bár hivatalosan betegséggel indokolták a távollétét.

Köztudott, hogy Maldonado jelentős részben az állami támogatásnak köszönheti a helyét a Williamsnél, a PDVSA a csapattal is külön szponzori szerződést kötött. Amennyiben az olajvállalat nem pénzeli tovább Maldonado pályafutását, a venezuelainak nagy valószínűséggel távoznia kell a nehéz anyagi helyzetben lévő csapattól. A versenyző a napokban a Twitteren próbálta megnyugtatni a rajongóit: kijelentette, hogy jövőre is az F1-ben fog versenyezni, és „jó híreket” ígért a közeljövőre.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!