Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh szerint alaptalan volt a riválisok aggodalma, de elfogadja, hogy nem tesztelhetnek a Pirellivel Austinban. Eldőlt, hogy jövőre Bahreinben rendezik az utolsó két téli tesztet.

A McLaren az eredeti tervek szerint néhány héttel az USA Nagydíj előtt, egy 2011-es autóval tesztelte volna a Pirelli jövő évi gumijait Austinban, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban a többi csapat kérésére végül nem adott engedélyt a gyakorlásra. Noha idén már több élcsapat is tesztelte korábbi autóival az új abroncsokat, a riválisok attól tartottak, hogy a McLaren a texasi pályán megrendezett teszten sportszerűtlen előnyhöz juthat éppen a novemberi nagydíj előtt.

A csapatfőnök Martin Whitmarsh Koreában elárulta, nem lepődött meg a többi csapat reakcióján, de teljesen alaptalannak tartja az aggodalmukat. „Szerintem egy olyan teszt, ahol a 2011-es autónkat és a 2014-es gumikat használtuk volna, és ahol – bár minden tiszteletem az övék – Oliver Turvey vagy Kevin Magnussen ülhetett volna a volán mögé, nem jelentett volna túl nagy segítséget nekünk” – nyilatkozta az Autosportnak.

„Nem vagyunk mélységesen csalódottak, de a Pirelli egyértelműen tesztelni akart, ezért nem örömteli a helyzet” – mondta a teszt eltörléséről. „Nagy kihívást jelent nekik a hátsó gumik fejlesztése, mi pedig megtagadjuk tőlük a tesztlehetőséget. Ez nem túl jó.”

A többieknek nem tetszett, hogy a McLaren Austinban tesztelt volna Forrás: AFP

Whitmarsh hozzátette, a csapat elfogadja az FIA döntését, és a többieket sem próbálják meggyőzni az igazukról. „Nem számít, hogy a 2011-es modellünket használnánk, és 2014-es gumikat szerelnénk fel rá – úgyis az lenne a vége, hogy a többiek szerint előnyhöz jutottunk” – magyarázta. „Megértem az FIA álláspontját, gyanítom, néhány csapat szólt nekik, hogy botrány lenne a tesztünkből. A végső döntést nekik kellett meghozniuk.”

A csapatoknak legalább a jövő évi téli tesztek helyszínéről sikerült megegyezniük Koreában, így biztossá vált, hogy az utolsó két szezon előtti gyakorlást Bahreinben fogják megrendezni. Az elmúlt években az összes téli gyakorlást európai helyszíneken tartották, arról viszont már korábban döntöttek, hogy 2014-ben a Közel-Keletre is ellátogatnak a csapatok. Bahrein mellett Dubaj és Abu-Dzabi is szerette volna vendégül látni a mezőnyt, de Whitmarsh szerint jó döntés született.

„Azért döntöttünk a közel-keleti teszt mellett, mert így magasabb hőmérsékletek mellett is kipróbálhatjuk az autóinkat. Abu-Dzabi azonban nem túl alkalmas a tesztelésre, a dubaji pedig egy kicsit ’Mickey-egér’ jellegű pálya” – utalt a szűk, kanyargós vonalvezetésre. „Bahreinben tudunk a legjobban tesztelni, ezért azt a pályát választottuk.”

Az első tesztet Jerezben rendezik majd január 28-31. között, Bahreinbe pedig február 19-22., illetve február 27. és március 2. között látogatnak el az istállók.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!