Vágólapra másolva!
A Lotus alkatrésze csak egy ütés miatt hajlott a megengedettnél jobban, ezért a francia versenyző megtarthatja a 3. rajtkockát.

Átmenetileg veszélyben forgott Romain Grosjean 3. rajthelye a Magyar Nagydíjon, mert az időmérőt követő technikai ellenőrzésen túl hajlékonynak találták a Lotus padlólemezének jobboldali részét. Emiatt beidézték a sportfelügyelők is, az alapos vizsgálat azonban kiderítette, hogy az alkatrész fizikailag megsérült, amikor a 11-es kanyarban alulról nagy erejű ütés érte.

"A telemetria alapján világossá vált, hogy az autó a Q2-ben ütést kapott, amely miatt hirtelen -7,3 és +11,1 g-s függőleges gyorsulás lépett fel" - állt a sportfelügyelők jelentésében. "A telemetriával összhangban a videófelvételek is alátámasztották, hogy az autó alja a 11-es kanyarban leért az aszfaltra."

Romain Grosjean megtarthatja a 3. rajthelyet Forrás: AFP

Az ítélet szerint ez elfogadható bizonyítéka volt annak, hogy a padlólemez merevítése ekkor sérült meg, már csak azért is, mert Kimi Räikkönen Lotusán az ugyanolyan specifikációjú alkatrész nem hajlott el a megengedettnél jobban, amikor az autó középvonalától 10 cm-re függőlegesen terhelték az ellenőrzés során. A csapat azt is adatokkal támasztotta alá, hogy Grosjean Lotusán ez a padlólemez már több mint 600 km-t tett meg, beleértve egy egész versenyt is.

A sportfelügyelők ezért elfogadták, hogy az alkatrészt nem hajlékonyra tervezték, hanem csak az ütéstől vált azzá, így a francia versenyző megtarthatja a 3. helyét. A pole pozícióból Lewis Hamilton, a 2. kockából Sebastian Vettel vághat majd neki a Magyar Nagydíjnak.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!