Vágólapra másolva!
A váltókat és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket is az olaszoktól kapják majd. A McLarennel sem ér véget az együttműködésük.

A Marussia kedd reggel bejelentette, hogy az idény végén szakít eddigi motorszállítójával, a Cosworth-szel, és 2014-től a Ferrari erőforrásait fogja használni. A megállapodás értelmében a sebességváltót és a hozzá kapcsolódó rendszereket, így az ERS-t is az olaszoktól kapják majd az új turbókorszak első éveiben.

Egyelőre nem derült ki, pontosan hány évre szól a megállapodás, de a Forma-1 egyik leggyengébb istállójának vezetősége reméli, hogy hosszú távon eredményesek lehetnek a Ferrari segítségével. A Marussia a 2010 óta tartó Forma-1-es szereplése során eddig csak a Cosworth erőforrásait használta, de a gyártó jövőre leállítja a programját. Az 1,6 literes, V6-os turbómotorok komoly szerepet játszhatnak a 2014-es erősorrendben, ezért a Marussia vezérigazgatója, Andy Webb is abban bízik, hogy végre sikerül elmozdulniuk a mezőny végéről.

A Marussia 2010 óta a Cosworth motorjait használta Forrás: Marussia

„Nem csak arról van szó, hogy hasznot húzunk a Forma-1 legsikeresebb motorgyártójával kötött szerződésünkből. Azt is megerősítjük - ha egyáltalán szükséges -, hogy elkötelezettek vagyunk a sport iránt, és továbbra elszántan küzdünk azért, hogy megvalósítsuk a hosszú távú céljainkat” - nyilatkozta Webb, valószínűleg arra utalva, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő Marussia F1-es jövőjét sokan kérdésesnek tartják.

„A V8-as egységek bevezetése óta a jövőre életbe lépő új szabályok jelentik a legfontosabb változást a motorfejlesztés terén” - tette hozzá. „Az energia-visszanyerő rendszer megnövelt szerepe pedig még jelentősebbé teszi ezt. Már várjuk, hogy a Forma-1 új, izgalmas korszakában együtt dolgozhassunk a Scuderia Ferrarival.”

Webb továbbá megköszönte a Cosworth-nek az elmúlt évek munkáját, és hangsúlyozta, hogy a Marussia a szezon végén keményen küzd majd a közös céljaik eléréséért. A Ferrarival kötött technikai megállapodás egyébként nem jelenti azt, hogy a McLarennel véget ér az együttműködésük: a Marussia továbbra is a britek szélcsatornájában teszteli majd az aerodinamikai elemeit.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!