Vágólapra másolva!
Rosberg győzött a silverstone-i futamon, miután a korábban előtte haladó Hamilton defektet kapott, Vettel pedig műszaki hiba miatt kiesett. Összesen négy versenyző szenvedett defektet, és a kétszer beküldött Safety Car is hozzájárult az előzésekkel teli hajrához, amelyben Webber a 2., Alonso a 3. helyre jött fel.

Nico Rosberg győzelemre vezette a Mercedest a 2013-as Brit Nagydíjon, amely viszont inkább arról marad emlékezetes, hogy egyelőre ismeretlen okból négy versenyző is defektet kapott. Először a verseny elején élen álló Lewis Hamilton, rövidesen utána Felipe Massa és Jean-Eric Vergne, majd a táv végén Sergio Pérez autóján durrant szét az egyik gumi, és a sorozatos defektek biztonsági aggályokat vetettek fel.

A 16. körben a Safety Cart is beküldték, a csapatok pedig arra utasították pilótáikat, hogy kerüljék a rázóköveket, mert lehet, hogy azok éles részei okozzák a bajt. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy mégis a többször kritizált acélpalástos gumik szerkezete vezetett a sok defekthez. "Ki kell elemeznünk a rendelkezésre álló adatokat, hogy megállapítsuk, mi történt" - közölte szűkszavúan Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója az újságírókkal a leintés után. Az ügynek korántsincs vége, erősödni fognak a gumik megváltoztatását követelő hangok, és alighanem lesznek is módosítások.

Nico Rosberg (Mercedes) Forrás: AFP



A rajtnál Hamilton megtartotta az 1. helyet, mögé a Rosberget lerajtoló Sebastian Vettel zárkózott fel, őket pedig a kiválóan induló Adrian Sutil és Felipe Massa követte. Hamilton lassan növelte az előnyét az élen Vettel előtt, de a 8. körben bekövetkező defekt a mezőny végéről vetette vissza. Külön peche volt, hogy majdnem egy teljes kört meg kellett tennie, mire bemehetett a bokszba. A brit, aki nagy felzárkózást bemutatva végül 4. lett, "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket. "A Safety Car mögött vezetve azon gondolkodtam, hogy csak akkor lesz majd intézkedés, ha valaki megsérül" - mondta.

Ezután Vettel örökölte meg az 1. helyet, és úgy tűnt, növelheti előnyét a tabellán, mivel mindkét kerékcseréje után simán visszatért az élre, de a 41. körben megállt alatta a Red Bull. "Elromlott a váltóban az ötödik fokozat. Amikor felkapcsoltam hatosba, az ötös elszállt, és tönkretette a váltó többi részét" - közölte. Adrian Newey, a csapat technikai igazgatója sem tudja még, hogy pontosan mi történt. "Az adatokban semmi nem utalt rá. Biztosan a hajtáslánc hibásodott meg, de hogy pontosan micsoda, azt egyelőre nem tudjuk. Előbb vissza kell kapnunk az autót."

Így Rosberg nevető harmadikként az élre állt, és megszerezte második idei győzelmét. "Sajnálom a brit szurkolókat Lewis (balszerencséje) miatt, nagyszerű lett volna neki, ha nyer. Az ilyesmi mindig nagy csalódás, de ilyen a versenyzés. Sebastian kiesett, és nem hazudok, ha azt mondom, hogy ez nem szomorított el" - nyilatkozta Rosberg.

A németnek azonban így sem volt könnyű feladata az utolsó körökben. Mark Webber, akinek az első szárnya rögtön a rajtnál megsérült, és aki ezután visszaesett a 14. helyre, folyamatosan kapaszkodott vissza a futamon - ebben a kétszer beküldött Safety Car is a segítségére volt -, és a kockás zászlóhoz közeledve teljesen utolérte a Mercedest.

Nico Rosberg nyerte a Brit Nagydíjat, Mark Webber és Fernando Alonso lett még dobogós Forrás: AFP/Tom Gandolfini



Webber a biztonsági autó második pályára küldésekor kiállt kerékcserére, és a friss gumikon később simán lehagyta Daniel Ricciardót, Sutilt és Räikkönent. Räikkönen valamit megérezhetett, amikor rádión kijelentette, nem biztos benne, hogy helyes döntés volt a kerékcsere kihagyása, mivel az utolsó körökben Fernando Alonso és Hamilton is könnyedén megelőzte, letaszítva őt a dobogóról. "Kérdeztem a csapatot, hogy kimenjek-e a bokszba, de nemmel válaszoltak. Rossz döntés volt, de nem én hibáztam" - mondta fanyarul a Sky Sportsnak. Az sem vigasztalta, hogy immár egyedüli csúcstartó lett az egymás utáni pontszerzéseket tekintve.

Alonso a Sky Sportsnak elismerte, hogy szerencséje is volt, ugyanakkor örül, hogy a rossz időmérő után javított, és több pont szerzett Vettelnél. A spanyol 21 pontra zárkózott fel a némethez.

A 6. helyen Massa végzett, miután a hajrában ő is megelőzte a végeredmény miatt elégedetlen Sutilt és Ricciardót, míg az utolsó pontokat az időmérőről utólag diszkvalifikált Paul di Resta, valamint Nico Hülkenberg kaparta össze.

A versenyről élőben készített tudósításunk itt olvasható.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!