Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzője annyira dühös lett a rossz szárnyválasztás miatt, hogy még egy bizalmas telemetriai összehasonlítást is feltöltött a Twitterre. A Red Bull szerint ezért náluk keményen megbüntetnék.

A Belga Nagydíj hétvégéjén a Twitterre is kigyűrűzött Lewis Hamilton és a McLaren konfliktusa, amikor a brit versenyző feltöltötte egy telemetriai ábra egyébként szigorúan bizalmasan kezelt fotóját.

Hamilton szombaton dühös volt, mert az autójára a régi, nagy leszorítóerőt biztosító, de egyben nagy légellenállású hátsó vezetőszárnyat szerelték fel, így az időmérőn szokatlan módon kikapott csapattársától. Jenson Button az új, kifejezetten Spára és Monzára fejlesztett szárnnyal 8 tizedmásodpercet vert rá.

A McLarennél azt állították, Hamiltonnal közösen hozták meg a döntést, aki a szombat délelőtti szabadedzésen elégedetlen volt az új szárnnyal. A csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe elismerte, hogy a mérnökök is azt hitték, a régi változat az időmérőn gyorsabb lesz. "Ez teljesen indokolt választás volt. Szó sincs róla, hogy valamiféle őrült kockázatot vállaltunk volna vele" - mondta. Hamilton mégis nehezen tért napirendre a történtek felett, és nyíltan arra panaszkodott, hogy neki a csapatnál azt állították, csekély lesz a különbség a két szárny között.

Hamilton régóta lelkesen twitterezik, s már szombaton délután kiposztolt néhány kritikus megjegyzést, amelyet a McLaren később töröltetett vele. A másnapi verseny előtt ennek ellenére még merészebb lépésre szánta el magát, és feltöltötte a kinyomtatott telemetriai ábrát, amelyen az ő adatai láthatók Buttonéval összehasonlítva. Bár ezt is hamar leszedették vele, mivel csaknem egymillió követője van, a kép addigra sok helyre felkerült - többek között mi is kitwitteltük vasárnap.

Forrás: Twitter
A telemetriai ábrán olyan adatok láthatók a spái kör mentén, mint a hasmagasság vagy a pedálok állása

"Szerintem rosszul mérte fel a helyzetet, ezért megkértük, hogy vegye le, amit meg is tett" - erősítette meg a csapatfőnök, Martin Whitmarsh. "Szerintem már ő maga is rájött, hogy helytelenül cselekedett, de ez nem befolyásolta a hétvégéjét."

A kérdésre, hogy Hamilton - aki éppen szerződéshosszabbítás előtt áll - megszegett-e valamilyen titoktartási egyezményt, a McLaren főnöke azt felelte: "Nem hiszem. Viszont arra kíváncsi lettem volna, hogy a többi csapatfőnök mit szólt volna egy ilyen helyzethez. Mindenesetre csak egy botlásról volt szó, amit gyorsan helyrehozott, és elnézést is kért érte. Mi már továbbléptünk."

A Red Bull irányító Christian Horner azonban azt mondta, ők nem lettek volna ennyire elnézőek, ha valamelyik versenyzőjük ilyesmit művel. "Eleve meg sem tehették volna. Lényegében megszegték volna vele a titoktartási kötelezettségüket" - mutatott rá. Egy rivális mérnök pedig az Autosportnak azt állította, a többi csapat örült a kikerült telemetriának, amely "aranyat ért" a számukra.

Igaz, Lowe szerint sokra azért nem mentek vele. "Az internetnek végtelen memóriája van, ezért biztosra veszem, hogy azt a tweetet is lementették" - mondta. "Egy csomó mérnök odajött hozzám miatta, ami nem volt túl kellemes, de inkább elvi kérdés, hogy ne osszuk meg az adatainkat mindenkivel. Azok a konkrét adatok senkinek nem fognak különösebben hasznára válni, úgyhogy nagy kárt nem szenvedtünk miattuk."

"Lewis sokkal inkább azt a hibát követte el, és ezt már ő is megértette, hogy nem igazán gondolta át, milyen természetű információt oszt meg. A mérnökök nem örülnek az ilyesminek, hiszen a fél életünket azzal töltjük, hogy megpróbáljuk titokban tartani az adatokat."