Vágólapra másolva!
Több mint két héttel súlyos balesete után hagyhatta el a cambridge-i kórházat a Marussia tesztpilótanője, akinek további kezelései Spanyolországban folytatódnak.

A Marussia tesztpilótanője, Maria de Villota elhagyhatta azt az angliai kórházat, ahol a július 3-án bekövetkezett balesete óta kezelték. A spanyol élete első egyenesfutási tesztjére készült Duxfordban, a bemelegítő köre után azonban - egyelőre ismeretlen okokból - nekihajtott egy teherautó platójának. Súlyos fej- és arcsérüléseket szenvedett, jobb szemére meg is vakult. Bár a balesetet követő napokban életveszélyes állapotban ápolták a cambridge-i Addenbrooke's Hospitalben, egy héttel később elhagyhatta az intenzív osztályt, és a családjával is tudott beszélgetni.

Az istálló által szombat reggel kiadott közlemény szerint de Villota állapota azóta is folyamatosan javul, ezért pénteken egy mentőrepülőgéppel hazaszállították Spanyolországba. "Az elmúlt két hétben Maria állapota jelentős javuláson ment keresztül" - állt a közleményben. "Kétségtelen, hogy a kényelmesebb, ismerős környezet, a tágabb családja és a barátai támogatása nagy segítséget nyújt Mariának a felépülés következő szakaszában." A csapat hozzátette, ezután is szoros kapcsolatban maradnak de Villota családjával, és mindenben támogatják őket.

A Marussia múlt héten bejelentette, kizárták annak a lehetőségét, hogy az autó meghibásodása miatt történt a baleset, a pontos okot pedig egyelőre még vizsgálják. Így valószínűsíthető, hogy a pilótanő követett el hibát, a család azonban ehhez csak annyit tett hozzá, hogy a vizsgálatok teljes lezárásáig nem nyilatkoznak. Hockenheimben John Booth, a Marussia csapatfőnöke megerősítette az eddig nyilvánosságra hozott információkat.

"Már korábban is megállapítottuk, hogy nem az autó hibásodott meg, de a silverstone-i hétvége után újra átvizsgáltuk az adatokat, és most már teljesen biztosak lehetünk ebben" - nyilatkozta. "A kiterjedtebb vizsgálatok jelenleg is zajlanak, ugyanakkor hosszadalmas folyamatra számíthatunk, hiszen Angliában rendkívül komolyan veszik az ilyesmit."