Vágólapra másolva!
A Forma-1-es csapatok közül elsőként sikerült lenullázniuk a széndioxid kibocsátásukat. Ehhez befektettek két vízerőműbe is.

A McLaren karbonsemlegessé vált, azaz lenullázta nettó széndioxid kibocsátását, így az első csapat lett a Forma-1-ben, amelynek ez sikerült. A Carbon Trust Standard minősítését egy három évig tartó auditálást követően már tavaly decemberben megkapták, de azóta különféle módszerekkel igyekeztek tovább csökkenteni a karbon lábnyomukat, több mint 1500 tonna széndioxidot spórolva meg. Ezzel a brit kormány energiahatékonysági listáján a 92. helyezést szerezték meg a kétezer rangsorolt cég közül, nemcsak az összes F1-es istállót, hanem mindegyik autógyártót is megelőzve.

Mivel a csapatok károsanyag kibocsátásának elenyésző része származik a versenyautóktól, a zömét a logisztika teszi ki, a karbonsemlegesség eléréséhez a McLaren kamionflottájának sofőrjeit is tovább képezték, megtanítva őket a környezetkímélő vezetésre, amihez a teherautókban elhelyezett telemetria visszajelzéseit vették alapul. A különféle intézkedéseknek köszönhetően a McLaren széndioxid-kibocsátási hatékonysága összesen 8,6 százalékkal javult, mivel azonban a karbonsemlegesség kizárólag passzív megoldásokkal nem érhető el, a Carbon Neutral Investments-szel konzultálva úgy döntöttek, egy brazíliai és egy indiai vízerőmű projektjébe beszállva ellensúlyozzák az általuk a légkörbe juttatott széndioxid mennyiségét.

"A mai bejelentés a legjobb bizonyítéka annak, hogy az összes többi F1-es csapatnál messzebbre jutottunk a környezetbarát és hatékony működés felé vezető úton - ez nem csupán a mi cégünk, hanem a partnereink számára is fontos eredmény" - mondta a McLarent irányító Martin Whitmarsh.

A csapatok régóta próbálnak a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásokra támaszkodni a fosszilisek helyett, különösen a bázisaik üzemeltetésénél, ez azonban nem könnyű, mert egy szélcsatorna nagyjából annyi elektromos áramot fogyaszt, mint egy kisebb város.