Vágólapra másolva!
Exkluzív interjúnk Valtteri Bottasszal, a Williams fiatal tesztpilótájával készült, aki a rangos makaói F3-as viadalon Kimi Räikkönen excsapatának színeiben indult, az F1-ben pedig a híres finnel verseng Rubens Barrichello pilótaüléséért.

Noha a világsajtó Kimi Räikkönen egyre valószínűbb Forma-1-es visszatérésével foglalkozik, a Williams Rubens Barrichello és Adrian Sutil mellett a GP3 idei bajnokával, a halk szavú Valtteri Bottasszal is számol, amikor dönt a fennmaradó 2012-es versenyzőülés sorsáról.

A finn pilóta a hét elején két napig tesztelte a grove-i csapat versenyautóját Abu-Dzabiban, majd repülőre ült, hogy a túraautó-vb mezőnyében induló Michelisz Norberthez hasonlóan rajthoz álljon Makaó utcáin, a híres év végi F3-as viadalon. Itt sikerült néhány szót váltanunk a 22 éves Bottasszal, aki a szombati kvalifikációs futamon a negyedik helyen végzett, mielőtt a fő versenyből már 4 kör után kiesett.

"Az biztos, hogy elég mozgalmas hét ez" - válaszolta Bottas a GPhírek kérdésére Makaóban. - "Először Abu-Dzabiban voltam az (F1-es) versenyhétvégén, aztán kedden és szerdán vezettem az autót, majd azonnal visszatértem az F3-hoz" - sorolta a finn, aki Makaóban a Galaxy Double R Racing színeiben versenyzett.

"Nem könnyű így, minden órát muszáj pihenésre fordítani, ha valahol akad egy kis szünet. Elég nagy váltás visszaülni az F1-es autóból az F3-ba, szóval nem volt egyszerű, de mivel az elmúlt két évben az F3-ban is vezettem, nem jelentett gondot. Minden alkalommal egyre magabiztosabbnak érzem magam."

Fogalmam sincs, mi lesz jövőre

A finn pilóta a hétvégén a híres makaói Forma-3-as futamon áll rajthoz a Double R Racing színeiben, amelyet szinte napra pontosan egy éve adott el honfitársa, a szintén williamses szerződésre pályázó Kimi Räikkönen. Bottas elmondása szerint nem ismeri a 2007-es világbajnokot, azt pedig, hogy most éppen az egykori csapatánál versenyez, "vicces helyzetnek" érzi.

Bottas a Williams volánja mögött Forrás: Williams

A Williamsnél végzett munkáját viszont Bottas nagyon komolyan veszi, és magabiztos is a teljesítményét illetően, de egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudott elárulni azzal kapcsolatban, hogy mi és mikor várható a grove-i csapat háza táján.

"A helyzet az, hogy jelen pillanatban minden teljesen nyitott. Nem született még döntés, de remélem, hamarosan megtudom, hogy jövőre mi lesz a feladatom. Időre van még szükségünk, hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hol fogok versenyezni jövőre" - ismerte el.

Noha Bottas kapcsán a versenyzői szerződés elméleti lehetősége is felmerült, elismerte: még nem állapodott meg a Williamsszel arról, hogy tesztpilótaként a csapatnál marad-e akkor is, ha a grove-i csapat végül nem őt választja Pastor Maldonado mellé a 2012-es szezonra.

"Nagyon szeretnék (maradni), de ezt még nem erősítették meg. Hamarosan meg kell tudnunk, én azonban nem látok okot rá, hogy miért ne folytathatnánk együtt. Az idén megtettem, amit kellett: megnyertem a GP3-at, és a teszt Abu-Dzabiban igen jól ment, ezért nagyon remélem, hogy a csapatnál maradhatok."

A finn versenyző pályafutása viszont a Williamsnél végzett munkája mellett is folytatódik, hiszen 22 évesen a GP3 bajnokaként akad még pár lépcsőfok, mielőtt ténylegesen a Forma-1 kapujáig ér. Akkor sem törne össze, ha jövőre még nem jönne el az ő ideje.

A finn pilóta honfitársával, Räikkönennel is küzd a lehetőségért Forrás: Williams

"Van még időm, nem lenne tragédia, ha jövőre nem jutnék be az F1-be. Lenne még egy évem, hogy többet tanuljak, és a mostaninál is felkészültebb legyek. Az biztos, hogy több jó lehetőségem is van a következő évre, például a World Series by Renault vagy a GP2" - mondta. "Ezen a hétvégén viszont megpróbálok csak az F3-ra gondolni és egyelőre elfelejteni az F1-es tesztet. Talán majd a jövő héten ismét foglalkozhatok vele, de most erre kell összpontosítanom."

Túl kevés a tesztlehetőség

Valtteri Bottas úgy próbálgatott új alkatrészeket a Williams számára a hét eleji, fiatal versenyzők számára fenntartott teszten Abu-Dzabiban, hogy előtte csupán néhány egyenesfutási teszt alkalmával ülhetett a versenyautóban. A napokban Pedro de la Rosa, a McLaren veteránja is azért igazolt át a Hispaniához, mert úgy érzi, a szigorú korlátozások miatt a teszt- és tartalékpilóták szinte egyáltalán nem vezethetnek, amit abszurdnak tart. Bottas főként a grove-i csapat szimulátorának köszönhetően tudott felkészülni a számára különösen fontos két napra, s a másodikat az autója képességeihez mérten előkelőnek számító 4. helyen fejezte be.

"A szimulátor a Williamsnél valójában elég jó. Nagyon sokat segít nekem, mert a kormánykerék ugyanaz, mint a versenyautóban, és van még egy csomó gomb, amivel számos paramétert állítani kell, például a KERS-t, a DRS-t és az egyéb újdonságokat. Ezek az új információk rengeteget segítettek számomra, emellett részt vettem néhány egyenesfutási teszten, hogy jobban hozzászokjak az autóhoz. Felkészült voltam az abu-dzabi tesztre, teljesen késznek éreztem magam."

Bottas ettől függetlenül reméli, hogy ha a Williamsnél marad tesztpilóta, akkor a 2012-es szabályok több edzéslehetőséget biztosítanak majd a Forma-1-be vágyó pilóták számára.

"Nyilván minden versenyző annyit szeretne vezetni, amennyit csak lehet, és ez jelenleg nem könnyű. Manapság a tesztpilóták leginkább a szimulátorban ülnek, vagy egyenesfutási teszteket végeznek, de nagyon remélem, hogy ha jövőre is tesztpilóta leszek, akkor változni fognak a szabályok, mert az előrelépés így nem igazán könnyű a fiataloknak."