Társoldalunk:

F1: Klien a Red Bullnál, Liuzzi és Speed a Toro Rossónál

2005.12.07. 9:30

A Forma-1-es Red Bull-istálló kedden véglegesítette 2006-os felállását, egyúttal hivatalosan megerősítette azt is, hogy fiókcsapata, a Scuderia Toro Rosso Vitantonio Liuzzi, Scott Speed összeállításban indul jövőre.

A jövőre Ferrari-motorokkal induló Red Bull kedden hivatalosan is megerősítette, amit gyakorlatilag hónapok óta sejteni lehet, vagyis hogy a 2006-os idényben az osztrák Christian Klien lesz a skót David Coulthard csapattársa. Az istálló nem hazudtolta meg önmagát, mókamesterei az "Elvis Presley nem lesz a Red Bull versenyzője" címmel adták ki a sajtóközleményt, amelyben Klien érthető örömmel nyilatkozott.

"Nagyszerű, hogy 2006-ban ismét a Red Bull pilótája lehetek" - hadarta el a sablont Klien. "Csodálatos jövő áll a csapat előtt, nagy örömmel tölt el, hogy ennek én is részese lehetek. Saját teljesítményemet illetően mindenképp javulni szeretnénk, az ideinél több pont begyűjtése a célom." Az osztrák örül Coulthardnak is, szerinte sokat tanulhat tőle.

A Red Bull jövőre nem cserélgeti pilótáit, Coulthard és Klien végigversenyzi az idényt, munkájukat harmadik számú pilótaként a holland Robert Doornbos segíti majd. Az idei "beugró", az olasz Vitantonio Liuzzi ezzel együtt sem marad munka nélkül, az osztrák vállalat ugyanis nyilvánosságra hozta B csapata, a Minardi-utód Scuderia Toro Rosso felállását is.

A csapatban "óriási meglepetésre" helyet kapott a Forma-3000 egykori Schumacherje, csapattársa pedig a GP2-ből érkező amerikai Scott Speed lesz. Mindketten a Red Bull utánpótlásprogramjának neveltjei, csakúgy, mint a svájci Neel Jani, aki a tesztpilótai feladatokat látja majd el. A Toro Rosso a szabályok adta lehetőséggel élve jövőre nem V8-as, hanem lefojtott V10-es erőforrásokkal indul, a fiatalok az idény elején ott lehetnek a mezőny elején.

Speed egyébként 1993 óta az első amerikai a sportágban, Michael Andretti szerepelt utoljára újvilágiként a száguldó cirkuszban. "Fantasztikus érzés" - lelkendezett az Ausztriában élő Speed. "Talán ezzel a lehetőséggel sikerül közelebb hozni a Forma-1-et az amerikai publikumhoz, annak örülök a legjobban, hogy Indianapolisban hazai közönség előtt versenyezhetek. Sok munka áll előttem, be kell bizonyítanom, hogy helyem van a legjobbak között; célom a világbajnoki cím, ehhez most egy lépéssel közelebb kerültem."

A versenyzőket illetően egyetlen nyitott kérdés maradt 2006-ra, az MF1 Racing még nem erősítette meg hivatalosan a portugál Tiago Monteiro szerződtetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK