Társoldalunk:

Az FIA beidézte a bojkottáló F1-es csapatokat

2005.06.21. 9:08

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Forma-1 jelenlegi szabályaira emlékeztette hétfői közleményében a Michelin céget, amelynek a partnercsapatai nem vettek részt a vasárnapi nagydíjon, Indianapolisban. A történtek tisztázására az FIA jövő szerdára beidézte párizsi központjába a hét istállónak gumiabroncsokat biztosító vállalat képviselőit.

"A Forma-1 egy verseny. Hogy jól működjön, szigorú szabályokra van szükség. Ezeket pedig nem lehet minden egyes alkalommal vitatni, amikor az egyik szereplő nem megfelelő felszereléssel érkezik egy-egy futamra" - áll a közleményben.
   
A francia gumigyártó Ralf Schumacher (Toyota) pénteki súlyos balesete után azt tanácsolta a vele együttműködő csapatoknak, hogy ne vegyenek részt a vasárnapi versenyben, amennyiben az FIA nem engedélyezi új abroncsok Indianapolisba szállítását, az ott lévők ugyanis nem biztonságosak. Ehhez a szövetség nem járult hozzá, miként ahhoz sem, hogy lassító sikánt építsenek be a pályába. Ezek után csupán három istálló autói köröztek a nagydíjon.
   
Az FIA állásfoglalásában utal arra is, hogy a lassító valamennyi autó számára új feltételeket jelentett volna, aminek a speciális beállítások miatt ugyancsak lehettek volna ki nem számítható következményei. A szövetség emlékeztette a cég illetékeseit arra a június 1-jén kelt körlevelére, amelyben felszólította a csapatokat biztonságos abroncsok használatára.
   
"Mindegyik csapatnak lehet kétféle gumikészlete. Az egyik az optimális, a másik a lassúbb, de sokkal biztonságosabb. Úgy tűnik, utóbbit a Michelin egyik partnere sem hozta el Indianapolisba". A Renault, a McLaren-Mercedes, a Toyota, a BAR-Honda, a Williams-BMW, a Sauber-Petronas és a Red Bull-Cosworth hagyta ki a vasárnapi futamot. Az FIA a Michelin mellett az érintett csapatokat is beidézte jövő szerdára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK