Társoldalunk:

Schumacher nyerte a hatfős amerikai "csatát"

2005.06.19. 19:31

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította a Michelin kérését, így a vasárnap esti futamon csak a szombati időmérő edzésen használt abroncsokkal indulhat a francia gyár által támogatott hét csapat. Ha a verseny előtt gumit cserél bármelyik istálló, akkor súlyos büntetés vár rá.
   
Az FIA ugyanakkor azt is közölte, hogy nem zárja ki a vétkeseket. A szövetség úgy tudja, hogy a Michelin bal hátsó abroncsai csak tíz kört bírnak ki teljes terhelés mellett Indianapolisban. "A Michelin azt a fajta gumit szeretné elhozni, amelyet Barcelonában használtunk a Spanyol Nagydíjon. Egyelőre azonban még nem engedélyezte neki a nemzetközi szövetség, s ha ez így marad, visszalépünk a futamtól" - mondta szombaton Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke.
       
Az ügy hátterében Ralf Schumacher (Toyota) pénteki súlyos balesete áll, ugyanis a francia gumigyár egyelőre nem tudja, mi okozta a bajt. Emiatt a Michelin arra kérte az FIA-t, hogy engedélyezze az új abroncsok Indianapolisba szállítását, mivel balesetveszélyesek az erre a hétvégére eredetileg kijelölt gumik. Arra az esetre, ha a csere nem valósulhatna meg, a francia cég a visszalépést ajánlja az érintett csapatoknak.
   
A francia gumigyártó vasárnap délutáni közleményében arra kérte az FIA-t, hogy helyezzenek el egy biztonsági sikánt az oválkanyar elé: "Nem tudunk teljes biztonságot garantálni a csapataink számára. Úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi gumijainkkal csak akkor versenyzünk ezen a pályán, ha lényegesen lecsökkentik a sebességet a 12. és 13. kanyar között" - áll a beadványban. 
   
Kilenc istálló beleegyezett, hogy rohammunkával épüljön egy sikán, az újabban mindig renitenskedő Ferrari viszont nem engedett. A kilencek viszont csak akkor lettek volna hajlandóak indulni, ha megépül a lassító. "Már csak ez a lehetőség maradt. Ha lesz sikán, akkor a Michelin engedélyezi hét partnercsapatának az indulást" - mondta Sam Michael, a Williams-BMW technikai igazgatója.
   
A szakember hozzátette: felvetődött, hogy a végeredmény ne számítson a világbajnoki értékelésbe, azaz az idei Amerikai Nagydíj nem hivatalosként kerülne be az évkönyvekbe. "Készen állunk a versenyre, de csak akkor, ha engedélyezik a sikánt. Különben nem megyünk a rajtrácsra. Most már minden a Ferraritól függ" - szögezte le Michael.
   
A gumicserére és a sikán kialakítására vonatkozó javaslatainak elutasítása után két órával a tervezett rajt előtt a Michelin azt kérte hét partnercsapatától, hogy biztonsági okok miatt ne vegyen részt a futamon.

Niki Lauda, a német RTL televíziós társaság szakkomentátora óriási viccnek nevezte, ami Indianapolisban történt, de nevetni persze ő sem tudott rajta. A háromszoros világbajnok szerint az lett volna a legegyszerűbb, ha a rajt a szokásos módon lemegy, a csapatok meg kihívják pilótáikat, amennyiben adataik szerint túl veszélyes lett volna a további körözés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK