Társoldalunk:

F1: új időmérő a következő futamon?

2005.05.19. 15:46

Az auto, motor und sport információi szerint a csapatfőnökök Monacóban megegyeztek az időmérő megváltoztatásáról. A jövő heti Európa Nagydíjon állítólag már nem lesz vasárnapi edzés.

A szezon kezdete óta támadások kereszttüzében áll a Forma-1-es időmérő, amely jelenleg két részből áll. Szombat délután és vasárnap délelőtt köröznek a pilóták, a rajtsorrend a két tréningen elért időeredmények összeadása alapján alakul ki. A rendszer ellenzői szerint a legkevésbé sem jó, hogy a vasárnapi lapokban nincs benne a rajtfelállás, s a tévék számára sem ideális, hogy műsoridejükből sok-sok órát kell áldozniuk a hét utolsó napján a sportágra. Felmerült, igazságtalan az is, hogy az első időmérőn az előző futam győztese indul utolsóként, mert ezáltal jelentős előnyt élvez.

Bernie Ecclestone hosszú hetek óta próbál megoldást találni a problémára, a változtatáshoz azonban az összes istálló beleegyezése szükséges. Ezt eddig nem sikerült megszereznie, az auto, motor und sport szerint azonban a csapatfőnökök harmadik, monacói ülésén áttörés történt, s mindenki beleegyezett a módosításba.

A lap úgy tudja, már a következő, Európa Nagydíjon is csak szombaton lesz időmérő, a vasárnapi második kört egy az egyben törlik. Más újítás nincs, marad az egyenkénti indulás (a versenyre szánt benzinmennyiséggel), elméletileg továbbra is az előző futam végeredményére épülő rendszerben. Annak ellenére vezetnék ezt be, hogy ebben a formában ez talán még igazságtalanabb lenne, mint eddig, s a tanácskozáson pont ebből volt a legnagyobb vita. Ron Dennis, a McLaren főnöke azt javasolta, a negyedik szabadedzés végeredménye határozza meg az időmérő indulási sorrendjét, ez ellen különösebb kifogása senkinek sem volt.

Hivatalos megerősítés vagy cáfolat az FIA részéről egyelőre nem érkezett, így a fentebb leírtak pusztán találgatásnak tekinthetők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK