Társoldalunk:
Hírlevél

Szidja a Bridgestone-t a Ferrari elnöke

2005.05.10. 12:17

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke a csalódást keltő Spanyol Nagydíj után nyilvánosan kritizálta a Bridgestone-t. Emberemlékezet óta nem volt ilyesmire példa.

A Ferrari az elmúlt években egyszer sem kérdőjelezte meg a Bridgestone-nal való együttműködésének értelmét, nyilvános kritika nem fogalmazódott meg a japán gyárral szemben. Még a főleg a gumikon elment Ausztrál, Malajziai és Bahreini Nagydíj után is csak a szokásos "dolgozunk tovább" jelszavakat lehetett hallani, egyedül Rubens Barrichello tajtékzott az abroncsok miatt.

San Marinóban úgy tűnt, hogy a Bridgestone összekapta magát, Michael Schumacher már majdnem megverte Fernando Alonsót. Barcelonában azonban folytatódott minden a régiben, a világbajnok két defekt után kiállt, s Rubens Barrichello sem szerzett pontot. Jean Todt csapatfőnök magára vállalta a felelősséget ("jobb munkát kell végeznünk"), Luca di Montezemolo elnök viszont végre kimondta a frankót.

"Öt verseny után azt kell látnom, hogy autónk versenyképes, mégsem sikerül az áttörés" - idézte a prezidentet a La Repubblica. "A Bridgestone az elmúlt években kiváló munkát végzett, ám az új szabályok szerint sokkal meghatározóbb és fontosabb a gumik szerepe, mint eddig." Montezemolo addig nem ment el, hogy kibökje, a japánok nem készültek fel kellőképpen az új időkre, a kritika mégis nyilvánvaló.

A Bridgestone részéről udvarias közlemény érkezett az elnök kirohanására, amelyről az Autosport-Atlas adott hírt. "Boldogok vagyunk, hogy a Bridgestone és a Ferrari között folyamatos technikai kapcsolat áll fenn, sokan irigyelnek ezért minket. A múltban is átvészeltünk már hullámvölgyeket, bízunk benne, hogy ebből a mostaniból is gyorsan megtaláljuk majd a kiutat."

Montemolo gumiügyben egyébként az FIA-t is megtámadta. "Ez a világbajnokság az abroncsoké, nem pedig a versenyautóké" - háborgott Montezemolo Triestben, ahol a helyi egyetem díszdoktorává avatták. "Az új szabályok nem jók a Forma-1-nek, csak azért vezették be őket, hogy gyorsan véget érjen a Ferrari-dominancia."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK