Társoldalunk:

A világbajnoki címet célozta meg a BAR

2005.01.17. 12:12

A BAR-Honda vasárnap bemutatta az idei világbajnokságra tervezett Forma-1-es autóját, a BAR 007-et.

A Toyota és a Sauber után harmadikként a BAR-Honda mutatta be 2005-ös versenygépét, a hivatalos leleplezés előtt Jenson Button még megtett néhány fordulót a BAR 007-essel a barcelonai ringen. (A Circuit de Catalunya felújítása nemrég fejeződött be, az új aszfaltréteg rendkívül csúszós. A BAR le is mondta tervezett tesztjeit, átköltözött Valenciába, s noha úgy nézett ki, ez a lépés az egész hetet "elmossa", a Ferrari és a Williams végül úgy döntött, marad a katalán fővárosban.) Az új modell első ránézésre a 006-os továbbfejlesztett változatának tűnik, de a mérnökök azért előrukkoltak néhány radikálisabb újítással is.

Az autó eleje az új szabályok szellemében például néhány centiméterrel feljebb került, ennél sokkal látványosabb azonban az új első szárny. A Geoffrey Willis technikai igazgató dirigálta stáb kisebbfajta árkot ásott az alkatrészre (így próbálva növelni a leszorítóerőt), emellett változtatott az oldalelemeken is. Megoldásuk emlékeztet arra, amit múlt héten a Sauber is bemutatott, a dizájnerek idén szemmel láthatóan hasonló irányban indultak el.

A BAR tavaly második lett a konstruktőrök között, de nem éri be ennyivel: hamarosan (2007-ben) világbajnok akar lenni, a 007-es az első lépést jelenti a diadal felé vezető úton. "Tavalyi teljesítményünk igazán szenzációs volt, szeretnék érte köszönetet mondani az istálló minden egyes tagjának" - nyilatkozta Nick Fry, aki David Richardsot váltotta a csapatfőnöki poszton. "Természetesen csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült futamot nyernünk, az új autóval azonban elindulhatunk a csúcs felé."

Forrás: EPA

"Komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, s bízom abban, hogy az idén méltó versenytársa leszünk a Ferrarinak" - mondta a fentebb említett Willis, amihez Jenson Button annyit tett hozzá, fontos év vár együttesére. "Be kell bizonyítanunk, hogy a második hely nem kicsúszott eredmény volt, hogy folyamatosan ott tudunk lenni az élen, s képesek vagyunk a dobogós helyekért harcolni. A tesztek eredményei biztatóak, az autó és a motor is megbízható volt, ami különösen az új szabályok miatt fontos."

"Úgy néz ki, izgalmas szezon előtt állunk, köszönhetően az új szabályoknak" - magyarázta már Szato Takuma. "Második évemet kezdem a csapatnál, több tapasztalattal és nagyobb stabilitással felvértezve, tavalyi, indianapolisi harmadik helyemnél szeretnék előbbre lépni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK