Társoldalunk:

A Forma-1 visszatér Dél-Afrikába is

2004.11.04. 8:51

Bernie Ecclestone egy dél-afrikai napilapnak kijelentette, a Forma-1 vissza fog térni az országba. A kérdés csak az, mikor.

Dél-Afrika 1993-ban rendezett utoljára Forma-1-es futamot, Kyalamiban Prost nyert Senna és Mark Blundell előtt. Október eleje óta sokan fáradoznak azon, hogy az ország visszakerüljön a sportág vérkeringésébe, új házigazdának Fokvárost szemelték ki az illetékesek. Bernie Ecclestone most kijelentette, rajta nem fog múlni a dolog, a kérdés csak az, pontosan mikorra várható a visszatérés.

"Megyünk Dél-Afrikába" - jelentette ki Ecclestone vezér az egyik dél-afrikai napilapnak. "Nem is ez a kérdés, hanem az időpont, öt éven belül biztosan lesz fokvárosi futam. Valószínűbb azonban, hogy már az elkövetkező három évben megszületik a megegyezés, amely jó lesz a Forma-1-nek, Dél-Afrikának és a városnak is."

A tárgyalásokat a neves sportpromoter, David Gant vezeti, akinek "birodalma", az Omega-konzorcium akarja megrendezni a hosszú szünet utáni első dél-afrikai viadalt. Az Omegát felerészben magánszemélyek, felerészben az állam pénzeli, nem hiába várja tehát Ecclestone (aki nemrégiben pakolta vissza a kalendáriumba Mexikót), hogy a projektbe a kormány is beszálljon.

A fokvárosi ring felhúzásával a mostanság sokat foglalkoztatott német építészt, Hermann Tilkét bíznák meg (decemberben méri fel a területet), Ganték már meg is alapították a South African F1 Grand Prix Bid Companyt, amely a következő év elején hivatalosan is pályázatot nyújt be a Forma-1-es licencre. Ecclestone teljes erőből támogatja a dél-afrikai terveket, szíve vágya, hogy a száguldó cirkusz a "szegény" kontinenst is meghódítsa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK