Társoldalunk:

Montoya győzelemmel búcsúzott a Williamstől

2004.10.24. 18:44

Juan Pablo Montoya nyerte a 2004-es Forma-1-es világbajnokság utolsó futamát, a Brazil Nagydíjat, leendő mclarenes csapattársa, Kimi Räikkönen előtt. Szegény Rubens Barrichellónak megint nem sikerült diadalmaskodnia hazai közönség előtt, de legalább a dobogó harmadik fokára felállhatott. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher a 18. rajtkockából feltornázta magát hetediknek, Baumgartner Zsolt négy kör hátránnyal tizenhatodikként végzett.

Röviden és tömören: Rubens Barrichellónak megint nem jött össze. A brazil ezeddig mindössze egyszer ért célba hazai közönség előtt (negyedik lett), idén nagyon meg akarta mutatni végre. Az időmérőn rendben is ment minden, simán elverte a mezőnyt, hanem a vasárnapi időjárás... Az bizony megtréfálta.

Néhány perccel a rajt előtt ugyanis elkezdett szemerkélni az eső, éppen csak annyira, hogy kicsit nedves legyen a pálya. Hárman, Fernando Alonso, Jacques Villeneuve és David Coulthard fittyet hánytak az állapotokra, slick gumikat tetettek fel autóikra, s mint később kiderült, jól választottak. Az ideális ív pillanatok alatt száradt fel, s az intermediate abroncsokkal előbb visszaeső, majd újból élre álló Rubinho későn reagált.

Kivételesen eltaktikázta magát a Ferrari, míg a brazil üldözőit, Juan Pablo Montoyát és Kimi Räikkönent a lehető leghamarabb kiszólították (te jó ég, micsoda csatát vívott a boxban a két leendő csapattárs!), addig Barrichello jó pár kört elvesztegetett a pályán. Mire kihívták, a mezőny nagy része már száraz gumikon száguldott, s másodperceket vert körönként a hazaiak kedvencére. (Mellesleg hatalmas volt a káosz, alig lehetett követni, ki hányadik helyen is áll.)

Barrichellót nagy sokára aztán kiszólítottak, de akkor már késő volt: ha nem is a középmezőnybe, de csak az élmezőny végére tudott visszatérni, s innen már csak akkor nyerhetett volna, ha (újból) leszakad az ég. Az időjárás viszont nem tett szívességet neki, így Ayrton Senna 1993-as diadala óta továbbra sincs brazil győztes Interlagosban.

Barrichello szívós munkával azért felküzdötte magát a dobogóra, de mosolya nem tűnt őszintének Montoya és Räikkönen mellett (a közönség sem örült, magyar futballszurkolók módjára feltépkedték üléseiket, s a pályára hajigálták). A kolumbiai, aki a 2005-ös idényt már a McLarennél, éppen a finn társaságában kezdi, nagyon összeszedte magát erre a versenyre, s az utolsó körökben, amikor Räikkönen nagyon "nyomott", akkor is magabiztosan őrizte az első helyet. Pályafutása negyedik győzelmét ünnepelhette a pódiumon, a lehető legszebben búcsúzott jelenlegi kenyéradójától, a Williamstől.

A remekül taktikázó Alonso behozta a Renault-t negyediknek (csapattársa, Jacques Villeneuve ismét a vert mezőnyben végzett...), a 18. helyről indult Michael Schumacher pedig feltornázta magát a hetedik pozícióba (holott volt egy piruettje is). A hétszeres világbajnok két ponttal búcsúzott 2004-től, de emiatt bizonnyal nem lesznek álmatlan éjszakái.

Baumgartner Zsolt, aki a felvezető kör után begurult a boxba, végül a 16. helyen zárt, négy kört kapott a győztestől. De legalább csapattársát, Gianmaria Brunit megelőzte.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK