Társoldalunk:

Jövőre új időmérő lesz a Forma-1-ben

2004.10.23. 19:59

Az előzetes terveknek - sajnos - megfelelően 2005-től megváltozik a Forma-1-es futamok időmérő edzése. A rajtsorrendről - végsősoron - döntő gyakorlás vasárnap reggel lesz.

Aki a Forma-1-ben él és mozog, sokat kritizálta a jelenlegi időmérő edzést, erre fel az illetékesek olyan módosítás mellett kötelezték el magukat, aminek a világon semmi értelme. Csupán annyit értek el, hogy a földi halandó számára követhetetlenek lesznek az események, a módosításhoz a tájfunnal sújtott Japán Nagydíj szolgáltatta a mintát.

Szuzukában a Ma-on névre keresztelt trópusi vihar miatt törölni kellett az egész szombati napot, így az időmérő vasárnap reggelre került át. Sokan örültek a kétnapossá redukált hétvégének, sokan nem, s mivel Michael Schumacher is utóbbiak között volt, a többség felejtősnek könyvelte el ezt a rendszert.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban nem, kitalálták, maradjon a kétszer egykörös szisztéma, de a rajtsorrendről - végsősoron - döntő edzés kerüljön át vasárnap reggelre. A tervről szombaton szavaztatták meg a Forma-1-es csapatfőnököket, akik belementek a változtatásba.

A javaslat mellett korábban Max Mosley FIA-elnök és Bernie Ecclestone is kiállt, az istállók azonban vélhetően a pénteken bejelentett szabályváltoztatások miatt fogadták csak el. Az új regulák kimondják, az időmérőn és a versenyen is ugyanazokat az abroncsokat kell használni, cserélni csak defekt esetén lehet. A stratégáknak így nem kell egy napra előre gondolkodniuk, a futam napján várható időjárás alapján tudják kiokoskodni, milyen keverék kerüljön az autókra.

Az első, szombati időmérő továbbra is a második rajtsorrendjét fogja meghatározni, ezen a pilóták várhatóan kevés benzinnel köröznek majd. Nem afféle felesleges show lesz azonban, nagyon is sokat fog számítani: a szombati-vasárnapi időket ugyanis átlagolják majd, s ez alapján alakul ki a rajtsorrend. A második időmérő után tankolni nem lehet majd, az autókat elzárt területre kell venni. A péntek lebonyolítása nem változik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK