Társoldalunk:

Buttonnak a BAR-Hondánál kell maradnia

2004.10.20. 21:13

Bár a Williams-BMW szeptemberben bejegyezte szerződését a Forma-1-es kontraktusokkal foglalkozó bizottságnál (CRB), a testület mégis úgy döntött, hogy Jenson Buttonnak a BAR-Hondánál kell maradnia. A harc ettől függetlenül bizonyosan folytatódik.

Frank Williams csapatfőnök augusztus 5-én jelentette be, hogy a következő szezonban Jenson Button lesz az egyik pilótája. A 24 éves klasszis, aki 2000-ben a Williamsnél kezdte a versenyzést, Juan Pablo Montoya helyére kerül(t volna), aki a McLaren-Mercedeshez írt alá szerződést.

"Örömmel értesültünk a CRB határozatáról, Jenson most már csak legfeljebb lelépési díj ellenében mehet a Williamshez" - mondta a BAR-Honda főnöke, David Richards, hozzátéve: még két évre szóló opcióval rendelkeznek Button esetében, s ezt érvényesíteni akarják.

A szerződésfelügyelő testület múlt szombaton hallgatta meg a feleket (kilenc órán át tartott a procedúra), a döntés kihirdetését - amely szerint Buttonnak nem lett volna joga ahhoz, hogy aláírjon a Williamshez - azonban szerdáig "húzták". A két istálló korábban leszögezte, akármilyen döntés is születik, nem lesz fellebbezés, így biztosra vehető, a bíróságon nem lesz folytatása az ügynek.

A háttérben viszont annál inkább, mert Button az elmúlt hetekben másról sem beszélt, mennyire nem akar a BAR-nál maradni. Még azt is kilátásba helyezte, ha számára kedvezőtlen döntés születik, inkább kihagy egy évet, ilyen pilótára pedig bizonnyal nincs szüksége Richardsnak. Sajtóhírek szerint a Williams felkészült arra, hogy akár négy és fél millió eurót is leszurkoljon az angolért, akinek Brackleyben maradása óriási hatással lenne az "átigazolási piacra": borulhatna minden eddig ismert verzió, s kezdődhetne elölről a helyezkedés.

Sir Frank Williamsnek - ugyan leigazolta már a szintén nagy tehetségnek tartott Mark Webbert - nagy szüksége van Buttonra, így erősen valószínű, hogy hajlandó lesz mélyen a pénztárcájába nyúlni. "Csalódottak vagyunk a CRB döntése miatt, de ahogy ígértük, nem támadjuk meg a határozatot" - jelentette ki Williams. "Úgy ítéltük meg, Jensonért érdemes harcolni, erős jogi állásfoglalás után döntöttünk úgy, szerződést ajánlunk neki. A CRB számtalan érvünket elfogadta, ám végeredményben ellenünk döntött." Sir Frank nyilatkozata sejteni engedi, talán mégsem kell neki azonnal Button, ám ez a fentebb ismertetett okok miatt inkább csak taktikai húzásnak tekinthető. "A testület döntése 2005-re szól, mindent meg fogunk tenni azért, hogy Jenson a 2006-os esztendőt nálunk kezdhesse."

"Természetesen én is nagyon csalódott vagyok, de már csak elvből is tiszteletben tartom a CRB döntését" - hangzottak már Button szavai. "Maradok a BAR-nál, amely az 'eljárás' alatt végig profi munkát végzett a pályán, minden erőmmel igyekszem majd segíteni a csapatot. A jövőben azért szeretnék majd csatlakozni a Williamshez."

A kék-fehérek később jelentik be, ki lesz Webber csapattársa jövőre, ha mégsem Button, akkor talán a tesztpilóta Antonio Pizzonia. A brazilt nagyon fényezték az elmúlt napokban, maga Williams is úgy vélekedett, a dél-amerikai megérdemelné a lehetőséget. Szóba jöhet még Nick Heidfeld, valamint a BAR tesztpilótája, Anthony Davidson is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK