Társoldalunk:

Prost leszólta Villeneuve-öt

2004.10.13. 12:24

Alain Prost szerint a Renault tesztpilótája, Franck Montagny is képes lett volna arra a teljesítményre, amit Jacques Villeneuve-től láthattunk a Kínai és Japán Nagydíjon.

Kérdezze Wéber Gábor és Czollner Gyula autóversenyző F1-szakértőket szerdán 16 órától!

Jacques Villeneuve nagy reményekkel érkezett vissza a Forma-1-be, eddigi két fellépése alkalmával azonban csalódást okozott. Pedig Flavio Briatore azt várta a Jarno Trulli menesztése után három versenyre szerződtetett kanadaitől, lökje a Renault-t második helyre a konstruktőrök versenyében, ezzel szemben Szuzuka után gyakorlatilag biztosra vehető: a világbajnokságot a Ferrari nyerte a BAR-Honda előtt (ki gondolta volna ezt azokban az időkben, amikor éppen Villeneuve-vel szenvedett a gárda!).

Villeneuve Sanghajban 11., Japánban 10. lett, mindkétszer körhátránnyal ért célba. Szuzukában egy másodperccel volt lassabb leggyorsabb körében, mint csapattársa, Alonso, s noha előbb magyarázkodni próbált, később beismerte, nem készült fel megfelelően. "A start után hamar konstatáltuk, nem találtuk el a beállításokat száraz aszfaltra" - kezdte Villeneuve. "Az igazi baj azonban nem ez: hiába tréningeztem őrült módjára az elmúlt hónapokban, nem sikerült kellőképpen felkészülnöm a Forma-1-gyel járó fizikai megterhelésre. Szuzukában valósággal szenvedtem az autóban, a végére minden erőm elhagyott. A kormányt is alig bírtam megfogni, télen alaposan formába kell hoznom magam."

Szakértők szerint Briatore egyfelől jó lóra tett, amikor Villeneuve-öt választotta, hiszen a kanadai marketingértéke óriási, ugyanakkor abban a pillanatban, amikor aláírta a szerződést, eldőlt, a Renault nem előzheti meg a BAR-t. Mert - mint mondják - lehet Villeneuve a Forma-1 egyik legnagyobb egyénisége és legtapasztaltabb versenyzője, ilyen hosszú kihagyás után esélye sem volt a pontszerzésre (persze Brazíliában még javíthat).

Hasonlóképpen gondolkodik a legendás "professzor", Alain Prost is, aki szerint Briatore jobban tette volna, ha a tesztpilóta Frank Montagnyt dobja harcba. "A francia ismeri az autót, a teszteken is jól teljesít, annyit mindenképpen tudott volna, mint Villeneuve" - nyilatkozta Prost a TF1-nek. "A kanadai hiába edzett szorgalmasan hónapokig, a rendszeres vezetést semmi sem helyettesítheti. Hosszabb kihagyás alatt a reflexek megkopnak, nehéz visszazökkeni a régi kerékvágásba: különösen akkor, amikor mindenki csak azt figyeli, mikor hibázik."

Mindezek ellenére Peter Sauber (akinek csapatában a következő két évben szerepel Villeneuve) nem gondolja, hogy rosszul választott volna: "Nem bántam meg szerződtetését, hiszem, hogy a lehető legjobb választás számunkra."

-kdv-

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK