Társoldalunk:

Abramovicsot érdekli a Jaguar

2004.10.12. 13:03

Az orosz milliárdos, Roman Abramovics bejelentkezett az eladósorba került Jaguar-istállóért, amelynek kérői között immár ott van a Hyundai autógyár is. Olivier Panis búcsúajándékként megkapta azt a versenyautót, amellyel Szuzukában pályafutása utolsó versenyét futotta.

Kérdezze Wéber Gábor és Czollner Gyula autóversenyző F1-szakértőket szerdán 16 órától!

Nem vitás, az osztrák üdítőitalgyártó vállalat, a Red Bull áll legközelebb ahhoz, hogy megkaparintsa a Ford Forma-1-ből történt kiszállása miatt eladósorba került Jaguar-istállót, a hétvégén már fel is röppentek az üzlet megköttetéséről szóló hírek. Ezeket gyorsan cáfolta a Red Bull és a Jaguar is, a "verseny" azonban egyre éleződik: újabb két komoly érdeklődőről hallani.

Az Auto Bild című magazin szerint az egyik a Chelsea-t is tulajdonló orosz milliárdos, Roman Abramovics, aki már korábban világossá tette, érdekli az F1-es biznisz is. A tízmilliárd eurós vagyonnal rendelkező Abramovics korábban már a Jordan (és később a Minardi) istállóra is megpróbálta kivetni a hálóját, elterjedt, a csapat felfuttatása érdekében akár még Michael Schumachert is hajlandó lenne leigazolni, az üzletből mégsem lett semmi. Pedig amikor májusban tiszteletét tette a Monacói Nagydíjon, mindenki biztosra vette, nagy bejelentésre készül, erre fel megnézte a futamot, majd elhajókázott.

Noha Abramovics a száguldó cirkuszt is meghódítaná, a hírek szerint a Ford inkább egy rivális autógyárnak adná el a Jaguart. A vevők egyelőre nem tolonganak, csupán a Hyundai jelentkezett, igaz, a koreai gyár már egy társaságot is megbízott annak megállapítására, mekkora haszonnal kecsegtetne a beruházás. A Fordot sürgeti az idő, november 15-én lejár a jelentkezési határidő a 2005-ös világbajnokságra, addig meg kellene találni az új tulajdonost.

A Jaguarnak maradt még esélye a jövő évi indulásra, egyvalaki azonban biztosan nem lesz ott a melbourne-i idénynyitón: Olivier Panis a Japán Nagydíjon befejezte versenyzői pályafutását. A Toyotát tesztpilótaként további két évig még segítő francia visszavonulásával véget ér egy korszak a Forma-1-ben, negyven év után hiányzik majd újra Franciaország képviselője a versenyzők közül. Panis szuzukai búcsúja nem sikerült a legcsodálatosabbra, két kör hátránnyal csupán 14. lett, csapata azonban megpróbálta enyhíteni szomorúságát: megkapta ajándékba a Japánban használt autóját.

"Nagyon nemes gesztus volt ez a fiúktól, valóban meg vagyok hatva" - mondott köszönetet Panis. "Versenyzőtársaimról is csak jókat tudok mondani, Schumacher például azt mondta, hiányozni fogok a pályáról. Hozzátette, mindennek eljön az ideje, s ezzel csak egyetérteni tudok: 38 évesen be kellett fejezni pályafutásomat. Most nem érzek semmi különöset, de lehet, holnap már szenvedni fogok, mindenesetre boldog vagyok, hogy gyerekkori álmomat tíz éven keresztül valósíthattam meg. A interlagosi futamot tévében nézem majd, utána egy hónapos szabadságra megyek családommal: ígérem, feltöltődve érkezem vissza a téli tesztekre."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK